Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Otegi ho té clar, primer l’Estat propi i després la revolució

L’actual secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, en una entrevista al Setmanari La Directa va respondre per carta a les preguntes que el mitjà li va remetre el mes d’agost i que, en part, va publicar el passat 27-S. Entre elles, una referent a com veu Otegi el debat sobre si el procés està en mans de CDC o del poble català i sobre la materialització del procés independentista en Artur Mas. Otegi és considera que el protagonisme del procés recau en les organitzacions civils però aconsella no equivocar el debat, construir primer l’Estat popi i un cop construït resoldre el caire que ha de tenir el nou govern.

Redacció
Redacció 07/10/2015

Pragmatisme abertzale

Otegi assenyala que la construcció de l’Estat propi ha provocat “un consens interclassista” en la societat catalana “fonamental”, i que “tan bon punt es construeixi l’Estat”, el què inclinarà la balança cap a governs que defensin les grans majories socials (considerats d’esquerres) o les elits econòmiques (considerats de dretes), dependrà dels valors que aconsegueixin ser hegemònics entre la ciutadania. Ras i curt, no entrar en debats equivocats, construir l’Estat propi i treballar per aconseguir ser hegemònics.

Un factor clau del procés: el convenciment de la gran majoria popular i de la petita burgesia catalana que reformar l’Estat espanyol és impossible

Otegi també respon al perquè de les diferents velocitats pel que fa al procés d’independència entre Catalunya i el País Basc, i destaca un factor per damunt de tots, la conclusió a la que ha arribat una gran majoria popular, una majoria de la petita burgesia i una part de la “burgesia nacional” a Catalunya, que no existeix cap possibilitat de reforma de l’Estat espanyol que reconegui la plurinacionalitat i el dret a decidir. Mentre, assenyala Otegi, al País Basc encara no s’ha arribat a “aquest estadi de reflexió”. 

Relacionats