Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Otegi diu que el Govern espanyol és immadur

Arnaldo Otegi, un dels principals interlocutors en el procés de pau i una de les peces clau per al seu desenvolupament, ja fa dos mesos que està a la presó per enaltiment del terrorisme. Tot i que està empresonat no té pels a la llengua i ha contestat a la primera entrevista des de que fou tancat a Martutene. No escatima crítiques per a tothom i conclou que el Govern de l’Estat espanyol és immadur i no té ambició per arribar a una solució del conflicte.

Redacció
Redacció 30/07/2007

Fa cosa de pocs dies directe!cat us va explicar que Otegi acabada de llançar un web, amb èxit, on demanava una recollida de firmes per a la seva llibertat. Ara ha respost des de la presó a una entrevista feta pel diari basc Gara (Som) que podeu llegir íntegrament fent clic aquí, al web del mateix diari.

Arnaldo Otegi està entre reixes des del juny passat, que va ingressar a la presó de Martutene per apologia del terrorisme. Sense pels a la llengua, Otegi afirma que el govern espanyol no té ni l’ambició ni la maduresa suficient per arribar a una solució al conflicte basc. Otegi precisa que no parla directament de fracàs del procés de pau. De fet, reconeix que s’ha avançat, però que no s’ha arribat a la resolució del conflicte a causa d’aquesta falta d’ambició i de maduresa que atribueix a l’executiu socialista.

Otegi, encara que està entre reixes, segueix apostant pel diàleg i la negociació de manera permanent, deixant de banda el context o la conjuntura política del moment. Pel líder abertzale l’única solució possible és un acord polític que instal•li un marc democràtic a Esukal Herria.

Otegi advoca per superar la fase en què, segons ell, es troben els partit polítics i que centra la batalla en “l’assignació de responsabilitats en la ruptura del procés”. En qualsevol cas, apunta que el fet que no hi hagués un posicionament homogeni sobre el procés de pau per part dels dos grans partits nacionals, el PSOE i el PP, va ser el problema que va perjudicar el procés de pau. Per això, aposta per la signatura d’un pacte d’Estat que unifiqui posicions, tot i que reconeix que “a dia d’avui no és possible”.

Crítiques per a tothom

A més, Otegi critica l’actitud mostrada pels diferents partits durant les negociacions. Al PNB, l’acusa de fer “seguidisme del PSOE en el procés de pau”; al PP, d'”instrumentalitzar el procés en termes electorals”, i al PSOE de “mantenir-se en posicions autènticament immobilistes”.