Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Oriol Amorós: ‘Una aliança ERC-Reagrupament a Barcelona no seria un fracàs’

Les negociacions per formar una candidatura unitària independentista a les municipals de Barcelona continuen avançant tot i la plantada de la CUP. Així ho ha explicat a directe!cat Oriol Amorós, president de la Federació de Barcelona d’ERC, que veu proper l’acord amb Reagrupament, mentre que les converses amb Solidaritat estan resultant més complicades: ‘Ens han fet arribar sis propostes diferents, totes a través dels mitjans’, s’exclama el republicà, que tot i les dificultats confia en aconseguir una ‘suma’ independentista que acabi sent atractiva perquè les opcions despenjades ‘s’ho repensin’. Pel que fa a la successió dins d’ERC, Amorós s’ha alineat amb Anna Simó manifestant-se ‘100% a favor d’una candidatura única’ per al Congrés del partit on s’ha de trobar relleu per a Joan Puigcercós. A nivell personal no descartat possibles posicions de responsabilitat dins la nova executiva mostrant-se ‘a disposició del partit, on faci falta’. Amb tot, emplaça les converses a després de les eleccions del 22 de maig.

Redacció
Redacció 26/01/2011

Amorós no ha volgut entrar a valorar els detalls de les negociacions, que encara estan obertes, però ha assegurat que tant amb la CUP com amb Reagrupament les converses han estat molt ‘serioses’. Precisament els de Joan Carretero són amb qui més possibilitats hi ha de tancar un acord, que podria implicar un programa conjunt i una candidatura unitària que probablement no hauria de passar per un procés de primàries.

Pel que fa a les converses amb Solidaritat, Amorós ha assegurat que continuen obertes, però ha lamentat que hagin fet fins a ‘sis propostes diferents’ i totes a través dels mitjans de comunicació. El president de la federació a Barcelona també ha avançat que si finalment s’arriba a un pacte i hi ha grups que en queden exclosos, l’acord serà obert i permetrà adhesions d’última hora si s’hi repensen. En aquest sentit ha desvelat que tot i el ‘no’ rotund de la CUP a formar coalició amb ERC, els negociadors van deixar ‘un 10% de possibilitats’ per a l’acord.

Malgrat els entrebancs, les negociacions continuen en marxa també amb els ‘socialistes desencantats’ als quals també s’adreça Portabella. En aquest sentit, Oriol Amorós creu que en un moment en què s’està qüestionant el model de finançament de l’economia catalana, la immersió lingüística a les escoles hi pot haver molts d’aquests socialistes que troben a faltar una ‘resposta ferma’ del seu partit i pensen que ‘Barcelona es mereix un nou lideratge’. De fet, afirma que han tingut ‘contactes puntuals amb persones rellevants’.

D’una manera o d’una altra el tempteig haurà d’acabar abans del 31 de març, data límit per a registrar candidatures a les eleccions municipals, tot i que Jordi Portabella ja ha avançat que prefereix que els possibles acords es materialitzin el més aviat possible. Una data a tenir en compte i que pot marcar un punt d’inflexió és el 7 de febrer, quan ERC començarà el procés d’elaboració del programa electoral amb convencions i activitats als barris de la ciutat. ‘Fóra bo que aquest procés no el féssim sols’, apunta Amorós, tot i que tampoc descarta que, si hi ha voluntat de sumar,  

‘Aspirem a ser decisius i millorar el resultat de 2007’

Tot i admetre que els resultats del 28-N no són un bon presagi per a les eleccions municipals, Amorós considera que els votants que van voler fer un vot de càstig i demostrar el seu desacord amb el pacte de govern a Barcelona ja ho van fer al 2007, quan el partit va perdre un 40% dels vots. A més, afirma que les enquestes pronostiquen que els republicans es mantenen a la capital del país i creu que no són ‘en absolut’ dolentes. Tot i això, fixa l’aspiració dels republicans en aconseguir uns resultats millors que al 2007 i poder ‘ser decisius’.

‘Volem governar a la ciutat, però no a qualsevol preu’, matisa. Explica que la legislatura passada van sortir del govern perquè ICV i PSC ‘oferien anar tirant sense projecte’ i això no era el que volia ERC. Ara, en vistes a la propera legislatura en què probablement l’Alcalde sigui Xavier Trias, Amorós recorda que fer d’oposició no és ‘només tombar el govern’ i posa en valor el fet d’haver fet propostes i tirat endavant projectes des de l’oposició que ‘han ajudat els ciutadans’.

‘El 10A serà un èxit’

Amorós també ha tingut paraules per la consulta del 10 d’abril, que se celebrarà un mes abans de les municipals a Barcelona. El republicà ha posat fora de tot dubte la implicació d’Esquerra amb el procés, ja que centenars de militants i simpatitzants d’Esquerra són voluntaris del referèndum, i ha augurat uns bons resultats: ‘El 10A anirà bé, ja està anant bé, de fet’, ha subratllat, referint-se a la recollida de vot anticipat que ja es fa per tota la ciutat.

En ser recriminat sobre un cert distanciament respecte a la consulta, per tal que una possible baixa participació pugui restar-los credibilitat de cara a les municipals, Amorós ha explicat que han optat perquè els càrrecs visibles d’Esquerra a Barcelona estiguin en un segon pla per ‘no interferir’ en el procés, però ha volgut deixar clar que els resultats de la consulta i els resultats que faci el grup municipal d’ERC el 22 de maig ‘són dues coses diferents’.

Aposta pel ‘consens’ a l’executiva d’ERC

Pel que fa al Congrés Nacional d’ERC que haurà de triar la nova direcció que substituirà Joan Puigcercós, el president de la Federació de Barcelona no ha volgut entrar en especulacions sobre possibles lideratges i ha avançat que tant Portabella com ell ‘estan al servei del partit’, però ha posposat els debat a l’endemà de les municipals. Amorós també ha apuntat que està ‘100% a favor d’una única candidatura de consens’ i que és això el que creu que passarà de cara a la tardor. ‘La democràcia interna és tan viva quan hi ha confrontació com quan hi ha consens’, ha defensat Amorós, que aventura que Carod-Rovira tindrà un lloc al futur d’ERC.

Maite Aguilera i Albert Forns