Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Oportunitat única dels ajuntaments per començar la desobediència #esteladesalsbalcons mentre SCC embogeix

Els ajuntaments d’arreu del país estan cridats a desobeir la decisió de la Junta Electoral Central de vetar les estelades en llocs públics en campanya. L’ANC i molts ciutadans mitjançant les xarxes socials esperen que els consistoris facin el primer pas en el llarg camí de la desobediència que s’haurà d’intensificar a partir del 27 de setembre. 

Redacció
Redacció 15/05/2015

Sense desobediència, la credibilitat del procés es ressentirà

Els governs locals estan en la mateixa disjuntiva que Artur Mas quan es va enfrontar a la suspensió del 9N l’octubre passat. Molts van criticar al president per no desobeir –tot i que ho va acabar fent amb la consulta alternativa-, així que ara els ajuntaments adherits a l’AMI estan en disposició de començar a trencar amb la legalitat espanyola i no arronsar-se.

De moment, Celrà i Torroella de Montgrí desobeiran. L''alcalde de Torroella argumenta que el consistori no és seu electoral, i l'alcalde de Celrà,  diu que “no té sentit” treure l'estelada perquè les tres forces que es presenten a les municipals (ICelrà, la CUP i CiU) són obertament sobiranistes i això no modificarà cap vot dels ciutadans. 

En cas que tornin a evitar la desobediència, la credibilitat del procés se’n ressentirà perquè serà signe d’una falta de valentia imprescindible si es vol arribar a la independència. A més, la Junta Electoral també prohibirà previsiblement la mobilització de la Diada, a què l’independentisme també haurà de respondre amb desobediència si vol ser creïble davant els votants de cara el 27-S.

Equiparen penjar una bandera amb penjar una persona

Mentrestant, els instigadors de la polèmica, Societat Civil Catalana, estan alarmats davant les crides a ignorar la decisió de la Junta Electoral i comencen a embogir. El secretari de la Junta de l’entitat unionista, José Domingo, ha equiparat legalment que un ajuntament pengi estelades d'edificis públics amb decretar la pena de mort.

Segons ha dit aquest migdia en roda de premsa, penjar estelades dels ajuntaments “és contrari a dret, és com si un municipi legalitzés la pena de mort a Espanya per majoria del ple, i això no significa que pogués executar delinqüents”. Ahir deien que els independentistes tenien actituds pròpies de “règims totalitaris”, mentre que avui equiparen penjar una bandera amb penjar una persona.