Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Onada d’atemptats d’ultradreta a València

Les seves víctimes culpen a la Delegació del Govern de la passivitat policial. Nombrosos partits i associacions d’esquerra, així com moviments socials, vénen exigint cada vegada amb més intensitat a la Delegació del Govern que reaccioni davant la violència d’ultradreta a el País Valencià. I és que els 11 atacs registrats aquests dos últims mesos s’afegixen a centenars d’agressions anteriors contra gran varietat de col·lectius, llibreries, bars o institucions.

Redacció
Redacció 06/11/2007

Des del portal lahaine ens ho expliquen. Podríem posar-ne molts d’exemples, un d’ells és el cas de la seu valenciana de CEAR, atacada amb explosius en una desena d’ocasions sense que s’hagi produït cap detenció. Dos diputats valencians d’ERC i IU al Congrés han demanat al ministre de l’Interior que cessi la impunitat ultra. Pressionat, el delegat del Govern intenta tranquil·litzar prometent investigacions.

Els dos diputats van sol·licitar també que s’investiguessin les amenaces que des d’un ordinador de la pròpia Policia Nacional s’han realitzat al diari L’Avanç i que directe!cat ja us va explicar. El ministre ha contestat que ‘comparteix la seva preocupació’.

L’agressivitat dels grups d’extrema dreta i anticatalanistes es va evidenciar durant la celebració del 9 d’octubre (dia nacional del País Valencià). Si al matí, la processó institucional recorria els carrers acompanyada per grups anticatalanistes (coneguts com ‘blaveros’) i d’extrema dreta sense incidents, a la tarda, una manifestació d’entre 8.000 i 10.000 persones, segons els organitzadors, de l’esquerra catalanista- que agrupa a nacionalistes moderats i independentistes- va recórrer els carrers de València davant les provocacions i insults de grups de ‘blaveros’. HI va haver algun enfrontament i alguna càrrega policial aïllada. El 10 d’octubre, el secretari general del Bloc Nacionalista Valencià, Enric Morera afirmava que davant la passivitat policial amb la violència d’extrema dreta, la seva formació durà la qüestió al Parlament Europeu.

La matinada del dia anterior, un artefacte explosiu havia estat retirat per la policia, avisada per un veí que havia observat el paquet, de la seu del Bloc a València. Morera recorda que el seu partit ha sofert en els últims tres anys uns 50 atacs, des d’agressions físiques i amenaces fins a la crema de vehicles de regidors. És el cas de l’agressió soferta per Santiago Rosat, secretari local del Bloc a Mislata (València). Rosat havia denunciat en dues ocasions al líder de la trama d’ultradreta a València, l’empresari vinculat a la seguretat privada i a la prostitució, José Luis Roberto. Rosat va ser amenaçat en el fòrum -lloc habitual d’amenaces a persones d’esquerra- de la web del partit de Roberto, Espanya 2000.