Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Òmnium Cultural se sent ‘frustrada’ per la manca d’unitat sobre el finançament

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha dit que la seva entitat se sent ‘frustada’ després que aquest dijous s’ha tornat a evidenciar al Parlament la manca d’unitat de les forces polítiques davant el finançament. Porta ha dit que, a Òmnium, segueixen creient en la unitat per defensar el ‘marc institucional’ en aspectes claus com l’Estatut i el finançament. Aquest marc equivaldria, segons el president de l’entitat, a ‘les qüestions d’estat’ espanyoles on ‘PSOE i PP sempre es posen d’acord’. Porta ha lamentat la manca d’unitat política i diu que malgrat alguns els considerin ‘ingenus’ continuen reclamant la unitat política com a ‘element de força’ per defensar els pilars de l’autogovern.

Redacció
Redacció 06/02/2009

Porta ha dit que, des d’Òmnium, han demanat ‘permanentment’ mantenir la unitat que es va aconseguir el 30 de setembre del 2005 quan el 89% dels representants polítics del Parlament de Catalunya van aconseguir un acord per aprovar l’Estatut, que estava recolzat per ‘una majoria social del país’. Llavors, aquesta aposta ‘nacionalment ambiciosa’ tenia, segons ell, ‘el màxim de força democràtica’.

Pel president d’Òmnium Cultural, les divisions polítiques actuals per raons de ‘partidisme’ no han estat provocades perquè el primer document aprovat fos massa ambiciós. Per Jordi Porta, les causes del ‘fracàs’ són que el país no ha sabut mantenir ‘la força que hi havia inicialment’ quan es va aprovar el text. Ara, segons Porta, vista aquesta divisió dels partits polítics evidenciada aquest dijous, cal ‘revisar’ els errors comesos per tornar a tenir la força inicial de l’inici del procès estatutari.