Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Observadors internacionals denuncien la manca de neutralitat de la premsa espanyola el 21-D

Redacció | La cursa cap al 21-D ha estat altament intoxicada per la premsa de Madrid, que ha donat suport a la campanya per l'unionisme “amb entusiasme”. Així de contundents són les conclusions de l'informe d'un grup d'observadors internacionals que han analitzat la cobertura mediàtica de les eleccions a Catalunya. En aquest sentit, veuen “indicis” de manca de neutralitat de la premsa de Madrid a favor, clarament, de l'unionisme.

Redacció
Redacció 03/01/2018
Els experts de Democracy Volunteers han analitzat durant cada dia de campanya 23 mitjans seleccionats a l'atzar, com 'El País' o 'El Periódico' i conclouen que molts han donat suport a la campanya per l'unionisme “amb entusiasme”.
 
Tanmateix, sentencien que la premsa de Madrid, gairebé en la seva totalitat, té una actitud negativa cap a la independència de Catalunya i afirmen, en aquest sentit, que hi ha “indicis importants” que la cobertura no ha contribuït a reflectir de manera “justa” el debat polític durant la cursa electoral.
 
A més a més, l'informe denuncia la negativa per part de la Junta Electoral a acreditar-los com a observadors internacionals i afirmen que és “clarament una continuació de la política de l'Estat espanyol d'excloure la supervisió de cites electorals”.
 
Els mitjans més unionistes
 
L'informe del grup britànic recull que TV1 i TV2 són “fortament pro unionistes” tot i que “no al mateix nivell” que els diaris espanyols. També, destaca positivament que TV3 és l'única cadena analitzada que mostra una cobertura “proporcional” amb un “equilibri” entre les dues posicions al voltant del debat independentista.
 
Pel que fa a les ràdios, conclou que Catalunya Ràdio, que ha rebut “criticisme i una potencial sanció de Madrid”, mostra un suport a la independència similar al que mostra RNE en contra d'aquesta.
 
L'equip d'observadors, integrat per dotze membres del Regne Unit, Irlanda, França, Itàlia i Noruega, va viatjar a Barcelona la setmana abans de les eleccions. Durant la seva estada a Catalunya els diferents membres de l'equip van assistir a les seus i a actes de campanya dels diferents partits a les àrees de Barcelona, Girona i Tarragona.