Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Obra Cultural Balear adverteix que l’arribada de la TDT pot significar un retrocés de la llengua a les Illes

Obra Cultural Balear (OCB) adverteix que l’arribada de la TDT pot significar un retrocés de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit televisiu. Expliquen que, a part de RTVE, que mantindrà una petita desconnexió, cap emissora d’àmbit estatal estarà obligada a fer servir el català en la seva programació habitual i l’ús de la llengua quedarà circumscrit a les televisions autonòmiques, insulars i locals, i a les procedents d’altres territoris de llengua catalana, de les quals en aquest moment només és segura l’arribada de TV3 i d’una altra emissora no especificada de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) .

Redacció
Redacció 03/02/2009

Per a OCB, en el millor dels casos només un terç de la programació que podran veure els telespectadors de les Balears per TDT serà en llengua catalana. Un dels objectius històrics de l’Obra Cultural Balear ha estat consolidar la recepció del màxim de televisions en llengua catalana. Durant els darrers anys s’han pogut veure a les Balears TV3, Canal 33, Canal 9 i Punt 2. L’entitat ha demanat als diferents governs que garanteixin la presència d’aquests i de més canals en català (el 3/24, el 300) en el nou sistema digital. En aquest sentit, la novetat més recent és la signatura d’un acord de reciprocitat entre el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya i entre IB3 i la CCMA, que garanteix que a partir del proper mes de febrer TV3 arribarà a les Illes Balears i IB3 al Principat de Catalunya a través de TDT. El pacte parteix de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística, que obliga el Govern a facilitar la recepció de les emissions en llengua catalana procedents d’altres territoris.

L’Obra Cultural Balear considera l’acord de reciprocitat totalment insuficient, ja que, no tan sols mutila els continguts de la programació de TV3 a què podran accedir els ciutadans de les Illes Balears, sinó que en contrapartida no garanteix l’arribada de més emissores de televisió en català, que hauria de ser una prioritat dels poders públics davant l’augment del nombre d’hores d’emissió en castellà que suposarà l’entrada de la TDT. A més, la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística, obliga tant el Govern com IB3 a assegurar l’arribada a les Balears del màxim de canals en llengua catalana, i no a restringir-ne l’arribada, com ha estat el cas fins ara. Altres possibles acords de reciprocitat amb RTVV o amb Andorra Televisió o bé no s’han començat a negociar o bé estan en una fase incipient. L’objectiu del Govern sembla que és negociar l’arribada o dels dos canals valencians o d’un canal valencià i de l’andorrà.

Podeu llegir el text complert al web de l’Obra Cultural Balear.