Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Objectiu: màxim nombre d’ajuntaments independentistes després del 24 de maig

L’Associació de Municipis per la Independència es fixa l’objectiu de tenir el màxim nombre d’ajuntaments sota control de les forces independentistes després de les eleccions municipals del 24 de maig. L’entitat sobiranista ha fet pública avui la ‘declaració de Cervera’, amb els punts destacats d’instar els alcaldes a prioritzar els pactes de govern amb partits sobiranistes i de posar-se en disposició del Parlament que s’ha de constituir la propera tardor. 

Redacció
Redacció 01/04/2015

Declaració d'intencions just després de prendre possessió del càrrec

El document presentat aquest migdia a Girona conté sis acords que haurien de ser d’obligat compliment a més de 700 poblacions, ja que té el suport de tots els integrants de l’AMI excepte els 9 alcaldes d’ICV. Així, a banda d’exigir un esforç per formar governs municipals independentistes arreu del país, la ‘declaració de Cervera’ proposa que els alcaldes i regidors electes facin una proclama independentista just després de jurar o prometre el càrrec “per imperatiu legal” dient: “Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del president i del govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015 per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l'estat català, lliure i sobirà”.

Unitat entre municipis i entitats sobiranistes

A banda d’aquests dos punts, l’AMI vol promoure polítiques per la transparència i contra la corrupció. També demana a partir del 27 de setembre màxima inclusió i unitat entre els ajuntaments i l’ANC, Òmnium i AMI de manera excepcional, i anuncia que les poblacions adherides es posaran a disposició de les institucions “per iniciar el procés constituent”.

L’alcalde de Montblanc per ERC i membre actiu de l’entitat municipalista, Josep Andreu, ha afirmat: “El municipalisme juga un paper fonamental i determinant per avançar decididament cap a la independència, amb el full de ruta acordat, no podíem retardar més la Declaració de Cervera”. Al seu torn, el màxim responsable de l’Ajuntament de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que és essencial que el gruix dels càrrecs municipals adoptin un “compromís personal i explícit” de treballar per a la independència de Catalunya. El president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, no ha pogut assistir a la presentació del document per una afecció oftalmològica.