Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Nuria Amat: què en diu Jordi Cañas?

L’escriptora barcelonina Nuria Amat va guanyar el Premi Ramon Llull, el més ben dotat de la literatura catalana, dijous al vespre en un acte celebrat a Palma de Mallorca. A […]

Redacció
Redacció 07/02/2011

L’escriptora barcelonina Nuria Amat va guanyar el Premi Ramon Llull, el més ben dotat de la literatura catalana, dijous al vespre en un acte celebrat a Palma de Mallorca. A banda de la sorpresa que va causar en els àmbits del sobiranisme i l’independentisme, el cert és que el seu nom ja feia dies que sonava amb força, i fins i tot l’escriptor Màrius Serra ho mig insinuava aquell mateix dia en l’article Gratificación Nacionalista publicat a La Vanguardia.

Serra, guanyador del Ramon Llull del 2006, explicava que una vegada va rebre un correu incendiari de l’ara diputat de Ciutadans Jordi Cañas acusant-lo de ser un intel·lectual del règim nacionalista català que ofega el país: ‘Constatar una vez más el poco nivel analítico, intelectual y moral que hay que tener en Cataluña para pertenecer al establishment pesebril nacionalista (…). Tal como acreditan tus múltiples y prolijas colaboraciones en medios de comunicación públicos y privados afectos, tus gratificaciones en forma de premios literarios nacionalistas, y demás prebendas que tú conoces (el servilismo en este país tiene su recompensa)‘. 

Després d’exposar aquesta mostra de tolerància, respecte i multiculturalisme amb què actuava Cañas pels volts del 2006, continuava Serra: ‘Imaginem-nos per un moment que aquesta nit a Palma de Mallorca la gratificació en forma de premi literari nacionalista recaigués sobre un autor, o fins i tot una autora, de l’entorn de Ciutadans, que fins ara només hagués publicat en castellà.’

Sens dubte, Serra ja apuntava cap a Nuria Amat i Jordi Cañas, a qui interpel·lava directament: ‘M’agradaria escoltar les reflexions de Cañas sobre l’stablishment pessebril mentre la persona premiada respon a preguntes com: ‘Per què, podent escriure en castellà, s’entossudeix en no seguir fent-lo?”

Cañas, de moment, no ha piulat.