Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Nova amenaça de l’exèrcit espanyol de treure els tancs

Les insinuacions de Pedro Morenés, recordant que les forces armades podrien jugar algun paper si Catalunya no se cenyeix a la legalitat espanyola, ja han rebut suport des de l’exèrcit. El controvertit general de divisió d’infanteria de la Marina espanyola, Juan Antonio Chicharro, ha defensat les paraules del ministre i les ha alimentat, tot tornant a amenaçar la ciutadania catalana. 

Redacció
Redacció 14/09/2015

Apel·la a la Constitució

En concret, el general Chicharro ha afirmat al bloc d’un altre militar que “si les institucions de l’Estat a Catalunya es declaren en rebel·lia, cosa que estan proclamant públicament, ningú pot negar que l’article 8 de la Constitució diu que les Forces Armades tenen com a missió garantir la sobirania d’Espanya i defensar la seva integritat territorial i l’ordenament constitucional”.  Una voluntat de coaccionar els votants cridats a les urnes el 27-S que de moment ha quedat impune.

Recordatori nostàlgic del 'desastre de Cuba'

El militar a la reserva justifica el seu missatge dient que “és un intent d’avís del que pot passar a la nostra pàtria”. Alhora, el general Chicharro critica els partits espanyols, renyant-los per intentar desautoritzar les paraules del ministre de Defensa. També es mostra pessimista pel que puguin fer els dirigents polítics i creu que l’Estat acabarà com després de la guerra de Cuba de 1898: “Molt em temo que es repetirà la imatge d’aquella Espanya de 1898 en què mentre els nostres soldats lluitaven i morien pel que quedava del vell imperi espanyol, els nostres polítics s’esbargien en els toros i les revetlles”. Una nova prova que s’imagina l’exèrcit intervenint al Principat.

Chicharro ja té antecedents

D’altra banda, el militar també intenta impulsar en l’entrada al bloc la iniciativa que va començar un company seu, el coronel Alamán: intentar omplir els balcons de Catalunya i Espanya de banderes ‘rojigualdas’ pel 27-S. L’historial de tots dos amb Catalunya és llarg: el general Chicharro ja va amenaçar amb una intervenció militar, que el ministeri de Defensa es va estalviar sancionar. Pel que fa al coronel Alamán, el llibre ‘Zugzwang. El Dietari del Procés’ recull un dels seus exabruptes, pronunciat el febrer de 2013: “Nunca creí que hubiese tanto retrasado mental en Cataluña, ahora veo que los hay a montones”. La sanció també va brillar per la seva absència. 

Relacionats