Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Nou referèndum a Escòcia el 2018?

A tres dies per les eleccions escoceses, el possible segon referèndum és central en la campanya. Els independentistes (SNP i Greens) no el descarten en cas de Brexit, i l’exprimer ministre escocès, Alex Salmond, va més lluny i posa data: 2018. El líder històric del sobiranisme al nord de l'illa de la Gran Bretanya avisa que Escòcia optarà per la independència amb una “majoria substancial” si el Regne Unit vota per sortir de la Unió Europea en el referèndum del 23 de juny. “Estaríem parlant d’un altre referèndum en dos anys”, assegura Salmond en una entrevista amb l’ACN. 

Redacció
Redacció 02/05/2016

“Poden passar coses que accelerin el procés”

L’exlíder de l’SNP admet que “preferiria” arribar a l’estat propi “per raons més positives” que el ‘Brexit’, però adverteix que si es posa en risc la permanència escocesa a la UE hauran d’actuar “de forma decisiva”. Ferm defensor del ‘sí’ a la UE, Salmond no evita, però, criticar la interferència de Brussel·les en el debat independentista. “És antidemocràtic”, avisa. Alex Salmond considera que els referèndums constitucionals s’han de celebrar “un cop per generació política” però adverteix que, en el cas de la independència d’Escòcia, “poden passar coses que accelerin el procés”, com el “el referèndum de la Unió Europea”. Segons l’exprimer ministre escocès, si Anglaterra “vota fora i Escòcia vota dins, hi haurà el tipus de crisi constitucional per provocar un altre referèndum d’independència”. 

“No puc concebre el futur de la Gran Bretanya fora de la UE”

“Podria passar? Sí, podria passar. És probable que passi? Penso que és més probable que hi hagi un resultat a favor de seguir a la UE arreu del Regne Unit, però no és segur”, adverteix qui va ser primer ministre d’Escòcia entre el 2007 i el 2014. “No puc concebre un futur sensat per aquestes illes fora del context europeu”, remarca Salmond, que considera que els partidaris del ‘Brexit’ viuen “en una espècie de fantasia imperialista”.

L'última enquesta escocesa: 71 diputats de 129 i 51% dels vots
 
“Un ha d’estar preparat per totes les circumstàncies”, assegura l’exlíder de l’SNP, que va cedir el seu càrrec a l’actual primera ministra, Nicola Sturgeon, després de perdre el referèndum del 18 de setembre del 2014. “Hem d’actuar de forma decisiva, per preservar, protegir i mantenir el lloc d’Escòcia com a nació europea”, remarca Salmond. L’SNP s’encamina a repetir uns molts bons resultats a les eleccions d’Edimburg d’aquest 5 de maig, després d’aconseguir, l’any passat, 56 dels 59 escons en joc pel parlament de Westminster. De fet, l'última enquesta la setmana passada els dóna 71 diputats de 129, és a dir, majoria absoluta folgada, i un 51% de vot. 
 
El rol de Brussel·les en el debat independentista
 
L’exprimer ministre escocès considera que la possibilitat de mantenir el territori escocès dins de la UE podria fer que Brussel·les mirés amb més bons ulls l’opció independentista en cas de ‘Brexit’. “Sospito que ho veuríem”, diu, preguntat per si hi hauria una actitud més positiva de la Comissió Europea respecte a la independència. Tot i el seu europeisme, Salmond és molt crític amb la reacció de Brussel·les i, especialment de l’expresident José Manuel Durao Barroso, als moviments independentistes català i escocès. “Si una nació s’expressa clarament a favor de voler ser independent dins de la casa europea, la CE hauria de facilitar aquest procés”, destaca. “No li correspon al president de la CE dir que Escòcia, o Catalunya, han de ser o no independents. No ha de fer favors als estats membres, ni tan sols si són grans i poderosos”, afegeix.
 
Segons Salmond, “és clar que és antidemocràtic” interferir en debat escocès o català, ja sigui amb “males traduccions” o amb intervencions “programades” com la del president Barroso, que en una entrevista a la BBC el 2014 va carregar contra les aspiracions dels independentistes d’entrar a la UE, assegurant que seria “extremadament difícil”.
 
L’exprimer ministre escocès lamenta que “el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, suplicava a tothom que l’ajudés” per evitar un ‘sí’ a la independència l’any 2014, i que la CE de Barroso “va cometre l’error de respondre-hi”. “No és la feina del president de la CE ni d’altres caps d’estat” oposar-se a la independència, remarca Salmond.
 
Acció exterior
 
Alex Salmond afirma també a l’entrevista amb l’ACN que, com passa amb el govern català i l’espanyol, “el govern britànic desaprova les reunions de l’executiu escocès” en matèria exterior. “I què? No poden aturar-ho!”, diu. Preguntat específicament pel recurs al Tribunal Constitucional de la conselleria d’Exteriors catalana, liderada per Raül Romeva, Salmond defensa que “qualsevol govern que creu que pot protegir el seu lloc prohibint les comunicacions entre d’altres polítics democràtics està amagant el cap sota l’ala”.
 
“No em preocuparia massa per les prohibicions al conseller d’Afers Exteriors de Catalunya o a què els catalans parlin amb altres administracions”, assenyala l’exprimer ministre escocès, que és portaveu d’Afers Exteriors de l’SNP a Westminster i recentment ha mantingut trobades amb el ministre d’Exteriors de l’Iran o la Xina. “La majoria dels governs prendran la visió de no interferir en la política interna d’un altre país, i això vol dir ‘no diguis a al gent com votar’. Però és clar que poden dir ‘haurien de tenir el dret a votar!”, remarca. I conclou, amb un avís a Madrid: “Cap govern que es respecti acceptarà ordres sobre amb qui pot parlar”.