Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

No hi haurà acord de finançament fins després de les eleccions gallegues i basques

El govern espanyol descarta que abans de les eleccions gallegues i basques, l’1 de març, es pugi assolir un acord amb totes les comunitats autònomes per modificar el sistema de finançament. Tot i així, fonts de La Moncloa destaquen que les negociacions estan molt madures i que s’ha avançat molt en l’acord des que el vicepresident, Pedro Solbes, presentes la segona proposta formal per abordar el sistema. Aquest mateix dilluns es compleixen sis mesos des que s’esgotés el termini que marcava l’Estatut per modificar el sistema.

Redacció
Redacció 07/02/2009

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha explicat aquest divendres després de la reunió del Consell de Ministres que falten ‘serrells’ per tancar el nou model de finançament i que esperen solucionar-ho en els ‘pròxims dies o setmanes’. De la Vega diu que ‘no hi ha cap problema’ que les negociacions ‘a vegades avancen i a vegades es detenen més’. La vicepresidenta diu que ‘se segueix treballant’ i que s’ha avançat ‘moltíssim’. El pròxim dilluns es compleixen sis mesos del incompliment amb la data del 9 d’agost que fixava l’Estatut.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha previst una ‘negociació llarga’ sobre el nou finançament perquè Catalunya ‘no acceptarà qualsevol acord’. Ha fet aquestes declaracions fent referència al fet que la Moncloa no preveu que es tanqui l’acord com a mínim fins al març. ‘Estem molt lluny d’arribar a un acord, hi ha hagut modestíssims avenços pel que fa a l’arquitectura del model, però les diferències quant a xifres encara són astronòmiques’, ha afirmat Ridao. Segons el republicà, ‘no és previsible ni un acord imminent, ni un acord al març’, quan es reprenguin les negociacions després del parèntesi electoral. També ha dit que ‘difícilment Zapatero pot forçar un acord sense Catalunya’.