Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Nissan i govern espanyol estudien la fabricació d’un cotxe elèctric a Catalunya

El ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, ha explicat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que, fruit de diversos contactes que ha mantingut al llarg de l’octubre amb responsables de Nissan, el govern espanyol i aquesta empresa han acordat ‘la creació d’un grup de treball per a la possible implantació d’un vehicle elèctric a l’Estat, que seria fabricat a Catalunya’.

Sebastian també ha anunciat al diputat Joan Tardà d’ERC que té previst reunir-se durant la primera quinzena de novembre amb el màxim responsable de Nissan a Europa ‘per buscar una sortida’ a la situació creada per la presentació de l’ERO. Tot i això, ha remarcat que és la Generalitat que té la competència sobre l’expedient.

Redacció
Redacció 29/10/2008

En la sessió de control al Congrés dels Diputats, el ministre d’Indústria ha assegurat que el govern espanyol està mantenint ‘múltiples contactes’ tant amb la Generalitat com amb la direcció de Nissan per buscar solucions a l’ERO anunciat. Així, ha explicat que el 14 d’octubre va convocar el president de Nissan a l’Estat espanyol al Ministeri d’Indústria i que el 17 d’octubre va mantenir una vídeo-conferència amb els principals responsables de Nissan a Europa.

En ambdós casos, ha assegurat Sebastian, els va manifestar l’oposició del ministeri a l’expedient. ‘No creiem que s’hagi de prendre mesures de caràcter definitiu com a conseqüència d’una situació conjuntural’, ha assegurat. El ministre creu que la crisi és ‘conjuntural’ i ‘passarà’, i ha advocat perquè ‘una crisi conjuntural no tingui efectes estructurals sobre el sector de l’automòbil’.

El diputat d’ERC Joan Tardà ha alertat que ‘la crisi no l’han de pagar els treballadors’ i que cal fer ‘una declaració pública de no acceptar ERO que tinguin com a objectiu l’acumulació desaforada de beneficis’ aprofitant la crisi. En aquest sentit, creu que Nissan és un cas ‘paradigmàtic’, ja que la planta de Catalunya ‘mai ha tingut pèrdua’. Per això, no veig justificat l’ERO. Tardà ha demanat ‘responsabilitat social’, sobretot quan Nissan ‘ha rebut 43 MEUR en ajudes públiques’. El diputat republicà, que ha demanat al ministre si ja ha concertat una reunió amb els responsables de l’empresa perquè sentin ‘la pressió al clatell’ del govern espanyol, ha celebrat l’anunci fet pel ministre d’una pròxima trobada.

Zapatero, com Sarkozy

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha demanat aquest dimecres al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que tingui ‘la valentia’ d’agafar ‘el toro per les banyes en persona’ i generar un fons d’inversió de suport a les empreses estratègiques com Nissan de la manera ‘com s’ha fet a França’. El conseller ha explicat que ‘mentre Europa no constitueixi aquest fons, són els Estats els que l’han de crear’ perquè ‘no és competència ni capacitat’ de les comunitats autònomes. Huguet també ha dit que correspon al departament de Treball analitzar ‘un expedient que encara no s’ha presentat i voldríem que no es presentés perquè hi ha negociació’.