Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Ni el TC, ni el govern espanyol aturaran les delegacions a l’exterior

Viena (ACN).- El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha avisat el govern espanyol que no podrà aturar les noves delegacions catalanes a l'exterior per molt que vulgui, ja que estan “consolidades pel propi Tribunal Constitucional”. Aquest és el missatge que ha volgut donar Homs visitant les instal·lacions de la futura delegació de Viena, que estarà plenament operativa com a màxim al juliol. El delegat, Adam Casals, està ultimant els últims detalls per posar-la en marxa. “El que fem s'ajusta plenament a la legalitat. Les delegacions les podem obrir, les obrim i les estem obrint perquè tenim el marc legal per fer-ho”, ha insistit, tot denunciant l'intent de l'Estat de “boicotejar” l'acció exterior catalana.

Redacció
Redacció 26/04/2015

El responsable d'Exteriors de la Generalitat ha visitat el pis que la delegació de Viena ha llogat a la capital austríaca per instal·lar-hi la seu, un oficina en una finca règia estratègicament situada entre el Parlament d'Àustria i l'Ajuntament de Viena. En declaracions a l'ACN, Homs ha destacat que després de quatre o cinc anys d'administrar una situació d'ajustos pressupostaris, la Generalitat comença una època en què es faran “salts endavant” per situar Catalunya al món, una època, ha dit, que “vindrà determinada pel que el poble català decideixi en els propers temps”.
 
Ara bé, el conseller constata també que hi ha “tota mena d'obstacles i d'impediments” que està posant el govern espanyol, des de la demanda davant del contenciós-administratiu contra la decisió d'obrir delegacions a Roma i Viena fins al recurs presentat davant del TC contra la llei d'acció exterior, i que ha comportat la suspensió de la mateixa.
 
Homs ha volgut fer èmfasi en dos aspectes: el primer, ha dit, és que tot el que fa el Govern de la Generalitat “s'ajusta plenament a la legalitat”. Si aquest és el primer missatge, el segon és que l'executiu català “no s'aturarà en la determinació de ser presents al món”. “Perquè tenim l'empara legal per fer-ho, i sobretot perquè tenim l'obligació política, moral i econòmica de ser presents al món en un món que és globalitzat”, ha argumentat.
 
A més, el conseller ha remarcat que la demanda que el govern espanyol ha presentat contra les noves delegacions no incorpora cap mesura cautelar de suspensió, i ha conclòs que l'executiu de Mariano Rajoy “es troba que voldria impedir una cosa que està consolidada pel propi Tribunal Constitucional”, perquè de delegacions ja en tenia la Generalitat, i el que està fent ara és exactament el que ha fet per les altres delegacions inaugurades fa anys.
 
“El govern espanyol sap que això ara no ho pot aturar, perquè és una realitat molt consolidada des del punt de vista formal, des del punt de vista jurídic”, ha insistit el conseller, que ha remarcat els esforços de l'Estat per “boicotejar” la presència exterior de Catalunya, sovint provocant precisament més curiositat per part de les cancelleries europees després d'escoltar les realitats “sorprenents” que expliquen des d'Espanya sobre els catalans i el procés.
 
La delegació de Viena ja està funcionant
 
Tot i que s'estan preparant els últims detallas de la seu de la delegació, que estarà oberta al juliol com a molt tard, Adam Casals, el representant de la Generalitat a Viena ja treballa i fa contactes de manera informal per donar a conèixer la realitat catalana, i anar situant poc a poc la seva cultura, la seva economia, la seva realitat institucional en el context d'Àustria i de les organitzacions internacionals que hi tenen presència, ja que la capital austríaca és la tercera del món pel que fa a seus de les Nacions Unides, essent així un punt de connexió en matèria d'institucions a nivell internacional. La delegació de Viena implica també obrir canals de comunicació amb Croàcia, Hongria, Romania, Txèquia i Eslovàquia que Casals ja està començant a explorar.
 
Per exemple, s'està preparant per a les properes setmanes l'acte de presentació del llibre 'Victus', d'Albert Sánchez Piñol, que s'ha traduït recentment a l'alemany per part d'una de les editorials més potents a Alemanya i que narra els fets del 1714.