Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Neix ‘Tallers per la Llengua’ per dinamitzar l’ús social de la llengua catalana

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) ha creat l’entitat ‘Tallers per la Llengua‘ amb l’objectiu de dinamitzar l’ús social de la llengua catalana. Un dels representants de la societat, David Vila, ha explicat que ‘Tallers per la Llengua’ pretén afavorir la ‘fidelitat lingüística’ dels catalanoparlants; garantir la seva ‘comoditat’ i posar fi a una sèrie de ‘complexos i prejudicis’ que fa segles que s’arrosseguen. La nova societat es conforma de tres tallers; el d’educació per la llengua; el de foment dels usos interpersonals en llengua catalana i el d’espai lingüístic personal.

Redacció
Redacció 16/11/2007

El punt de partida, segons Vila, va ser reflexionar sobre que la vitalitat d’una llengua es manté a través del seu coneixement i ús. En aquest sentit, considera que el coneixement es té a través del sistema educatiu, però en el que s’ha d’incidir és en el seu ús, perquè un percentatge alt de catalonaparlants davant d’una persona que parla castellà es comunica amb aquest darrer. I el mateix passa amb l’arribada dels nouvinguts.

Així, demanen que la llengua catalana pugui assolir una situació de ‘plena normalitat’ del territori d’on és pròpia. A la vegada que Vila considera que amb la defensa de la llengua també ‘aportem’ el ‘nostre granet de sorra’ a la diversitat lingüística mundial.

Tot i que s’ha presentat avui aquesta nova societat ja s’han realitzat un centenar de tallers arreu dels Països Catalans, concretament al país valencià, a les Illes, a la Franja de Ponent i Andorra. L’objectiu és poder arribar també a la Catalunya Nord i l’Alguer i així abastar el conjunt del territori dels Països Catalans. Per aconseguir-ho un equip de 12 dinamitzadors treballen en aquests tallers.

A l’acte també ha participat la lingüista Carme Junyent qui ha explicat que la diversitat lingüística està ‘greument’ amenaçada i sembla que l”alarma comença a sonar’, ja que actualment el 90% de les llengües del món estan en risc de desaparèixer en el transcurs del segle XXI.

Arreu de Catalunya avui dia es tenen identificades 250 llengües, tot i que viables, és a dir, que no tinguin només un parlant, hi ha unes 40. Més enllà d’aquesta ‘col·lecció de cromos’, Junyent ha explicat que es tracta de ser conscients de que cada 8 de cada 100 catalans no té ni el català ni el castellà com a primera llengua. I dins d’aquest 8%, un 4% formen part del grup de llengües amenaçades que poden desaparèixer. En aquest cas, Junyent diu que s’ha de tenir present la ‘nostra responsabilitat’ perquè tot i que el català és de les que menys risc pateix la lluita pel seu ús reconeix ‘la dignitat’ de les altres llengües.