Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Neix Escrivim, una associació d’escriptors professionals per defensar els drets del col·lectiu i prestigiar el llibre

(ACN)- Una trentena d'escriptors provinents de la literatura infantil i juvenil han constituït l'associació professional d'autors literaris de Catalunya Escrivim, integrada per autors de reconegut prestigi com Maite Carranza, Care […]

Redacció
Redacció 14/09/2017

(ACN)- Una trentena d'escriptors provinents de la literatura infantil i juvenil han constituït l'associació professional d'autors literaris de Catalunya Escrivim, integrada per autors de reconegut prestigi com Maite Carranza, Care Santos, Jordi Sierra i Fabra o Gemma Lienas, entre d'altres. L'entitat neix amb la voluntat de constituir i defensar el col·lectiu d'autors literaris com a treballadors de la cultura amb l'objectiu de prestigiar socialment la creació i el treballador literari i superar les condicions “precàries actuals” per equiparar-les a les dels països europeus. En aquest sentit, conviden els sectors implicats en el procés de creació i difusió literària a debatre el present i el futur de la creació al país amb la idea d'encarar un nou paradigma del segle XXI.
 
L'associació, que parteix de la plataforma constituïda fa quatre anys Autors i Autores en Perill d'Extinció (APE), s'ha presentat en el marc de La Setmana del Llibre en català. L'entitat reivindica la necessitat que els autors literaris surtin de la “precarietat” i passin a ser considerats “uns més” en el sector de la Cultura. Així, declarat que pateixen “desprotecció i mancances legals” i una degradació de les seves condicions contractuals.
 
Paral·lelament, han afirmat la progressiva substitució del “poder literari” pel “poder comercial”, que prima la “novetat” i els “tiratges curts”, que ha acabat fent imperar el 'best-seller' per sobre del llibre literari. “S'ha donat un trasllat en la presa decisions de Catalunya cap a Madrid, especialment en literatura infantil i juvenil”, han reblat, alhora que lamenten “l'arrelament” del discurs de la “cultura gratuïta per tothom”.