Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Narbona detallarà a l’octubre la proposta de crear l’Observatori Europeu de la Sequera a Barcelona

La ministra de Medi Ambient espanyola, Cristina Narbona, va proposar formalment aquest dissabte en el Consell de Ministres europeu que es va celebrar a Lisboa que el Centre Temàtic del Sòl de Barcelona es converteixi en l’Observatori Europeu de la Sequera i la Desertificació, que coordinaria aquestes matèries dins la Unió. Narbona va fer la petició previ contacte amb la pròpia directora europea de l’Agència del Medi Ambient i va obtenir el vistiplau inicial. En el mes d’octubre, es reuneix el Consell d’Administració de l’Agència Europea de Medi ambient i es passarà a una segona fase on es detallarà més àmpliament el projecte. La ministra ha anunciat que la seva cartera farà una major aportació per finançar l’iniciativa si tira endavant, ja que hi haurà una ampliació de funcions que generarà despeses.

Redacció
Redacció 07/09/2007

La idea de crear un centre europeu que coordinés les polítiques comunitàries en matèria de sequera i desertificació va ser iniciativa de la pròpia Comissió Europea amb el suport del govern espanyol i altres països. Segons la ministra Cristina Narbona, ‘per primera vegada en la història de la Unió Europea al Consell de Ministres de Medi Ambient s’ha pogut debatre una comunicació de la Comissió per crear un observatori europeu de la sequera’.

Després que es posés en marxa la creació, la Comissió va decidir que la millor opció era reformular un centre ja existent, i no crear-ne un de nou per assumir les funcions de la lluita contra la desertificació i la sequera. En aquest context, la ministra va proposar aprofitar el Centre temàtic d’Usos del Sòl de Barcelona, que és ‘un centre que pertany a l’Agència europea de Medi Ambient’ i que, a més a més, ‘té molt a veure amb els processos de desertificació i de sequera’, segons ha explicat Narbona després de celebrar la sectorial de Medi Ambient. Segons ha dit, en aquell moment va rebre ‘el vistiplau inicial’ en un contacte previ amb la directora europea de l’Agència del Medi Ambient.

La proposta espanyola preveu que aquest centre es converteixi en el Centre Europeu per la Desertificació i la Sequera, que es beneficiarà de la feina de tots els centres d’investigació que existeixen, tant a l’Estat espanyol com a Europa en aquesta matèria. Observatoris com el de Múrcia, València, Almeria i els del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CIS) tindrien en el centre de Barcelona ‘un àmbit de potenciació d’esforços’, ha explicat.

Durant el pròxim consell d’administració del Consell Europeu de Medi Ambient, que se celebrarà al mes d’octubre, el representant espanyol, el director general Jaime Alejandre, traslladarà al conjunt dels membres la proposta del govern espanyol, que va ser ‘ben rebuda’ en la reunió de dissabte passat. En aquest moment, es desenvoluparà la idea del Ministeri de Medi Ambient espanyol amb més detall.

Narbona ha reconegut que tot i que no es creï de nou el centre ‘sempre hi haurà despeses addicionals’, però sempre ‘ menys que si partíssim de zero’, ja que el Centre Temàtic d’Usos del Sòl de Barcelona ja està connectat amb tots els centres de la xarxa europea i té un personal adscrit a l’Agència Europea de Medi Ambient.

En aquests moments, el centre està finançat pel Ministeri de Medi Ambient espanyol, per la Universitat de Barcelona i per la Junta d’Andalusia, que va voler integrar-se en el finançament del centre. Òbviament, ha dit la Minstra, el finançament està obert a d’altres comunitats autònomes, però el Ministeri proposarà una ‘major aportació’ del govern espanyol per fer-se càrrec de les despeses addicionals que l’ampliació de funcions del centre pugi comportar.