Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Nadal assegura que les Rodalies es restabliran en dotze dies

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha anunciat aquest dimarts al migdia, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, que el servei de Rodalies de Renfe hauria de restablir-se en dotze dies, segons es desprèn de l’informe tècnic. Nadal també ha dit que ell ha demanat la seva pròpia compareixença al Parlament per explicar les conseqüències dels problemes que hi va haver el dissabte a la Gornal per les obres del TGV, i ha afegit que demandarà l’empresa OHL pels desperfectes del túnel i les conseqüències que això ha creat. El conseller ha assegurat que la seguretat dels ciutadans i els usuaris del transport públic és la màxima prioritat pel Govern, seguida del servei eficient de les Rodalies i, ‘només en tercer lloc’, l’arribada del TGV a Barcelona.

Redacció
Redacció 24/10/2007

En el cas del tram de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que també està tallada des del dissabte, seguirà tancada durant dos mesos, perquè és precisament el mur del túnel per on passen els trens dels FGC, a l’altura del barri de la Gornal de l’Hospital, el que va desplaçar-se com a conseqüència d’una injecció de formigó.

Per aquest motiu, l’Executiu formularà una reclamació patrimonial a l’empresa OHL, ‘pels desperfectes produïts al túnel i al funcionament de la companyia pública’. Nadal no ha indicat la quantia de les pèrdues econòmiques que tot això suposarà, i que no es podrà quantificar fins que es restableixin tots els serveis.

El màxim responsable de les infraestructures ha explicat que ‘els fets de dissabte són més greus que els de les vegades anteriors’, ja que en les anteriors hi havia hagut esllavissades o esvorancs que dificultaven l’avenç del túnel però podien neutralitzar-se amb injeccions de formigó. El passat dissabte, va ser justament una d’aquestes injeccions de formigó la que va afectar directament l’estabilitat d’un dels murs dels túnels dels FGC, el qual està just a sobre del túnel que s’està construint pel pas del TGV, i a sota de les vies de Rodalies.

Nadal ha considerat ‘inacceptables’ els continuats incidents a la xarxa ferroviària, i ha dit que aquests no tenen una ‘explicació raonable’. ‘Cal donar una resposta immediata, clara i clarificadora, cal respondre la ciutadania’, ha afegit.

El conseller ha remarcat que la seguretat dels ciutadans i dels usuaris de Renfe i el transport públic és la ‘prioritat màxima del Govern’, per davant del restabliment del servei i el seu funcionament eficient, que és, segons ha dit, la segona prioritat. ‘Només en tercer lloc el TGV és una prioritat’, ha sentenciat. ‘És una necessitat estratègica i una vella aspiració de Catalunya, però és evident que tot queda supeditat al binomi seguretat i servei’, ha insistit.

En resposta a la petició que ha fet aquest dilluns el líder de CiU, Artur Mas, que el president de la Generalitat, José Montilla, comparegui al Parlament per donar explicacions, Nadal ha respost que dimecres, en el torn de control del Parlament, el president serà preguntat fins a cinc vegades per aquesta mateixa qüestió, i ha considerat que no és necessària la seva compareixença. ‘Això no obsta perquè el Govern demani exigència en el restabliment de les Rodalies’, ha afegit.