Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

Muriel Casals relleva Jordi Porta a la presidència d’Òmnium Cultural amb el suport del 93 % dels vots

La historiadora d’economia Muriel Casals (Avinyó, 1954) ha rellevat aquest dissabte Jordi Porta a la presidència d’Òmnium Cultural amb el suport del 93% del vots. Casals ha rebut 630 vots afirmatius del total de 674 sufragis dels socis que han passat al llarg del dia per les urnes, situades a la seu nacional de l’entitat (seguiment a Twitter: #omnium). Casals va assegurar en una entrevista amb directe!cat que ‘el repte dels propers anys serà si ens hem de declarar més obertament independentistes o no.’

Redacció
Redacció 20/03/2010

La participació no ha estat elevada (només 674 vots de 21.000 possibles), però la xifra es valora igualment positiva pel fet d’haver agrupat tots aquests socis en una única mesa a Barcelona i votant una única llista candidata.

Entre les persones que s’incorporen a la nova Junta hi ha cares noves com l’empresari Jordi Cuixart, l’historiador Josep M. Solé i Sabaté, l’escriptora Vinyet Panyella o la periodista Rita Marzoa.

Muriel Casals es converteix en la primera dona que ocupa la presidència de l’entitat i inicia mandat amb compromisos electorals amb els socis. Entre aquests hi ha ampliar el creixement social i territorial, donar una major capacitat de participació als 21.000 socis i apostar per nous projectes, especialment orientats a la cohesió social.

En el seu discurs d’investidura, Casals ha recordat que l’entitat farà l’any vinent 50 anys d’història, i que actualment s’està vivint un moment ‘apassionant’ pel que fa a la difusió de les diferents vessants d’opinió i realitats que hi ha a la societat civil. Com a contrapunt, també ha esmentat les ‘circumstàncies difícils de la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país’. En aquest sentit, Casals ha assenyalat que Òmnium es posa ‘al servei del país’ com a instrument ‘que ha d’afegir valor’ a la vida en societat.

‘Vivim en un món on la facilitat de moviments, de contactes, de circulació de la informació i de les idees pot fer pensar que tot és possible’ ha apuntat. Tot i així, ha alertat que també es pot produir la ‘difuminació de la cultura’ . Per evitar-ho, Muriel Casals aposta per reforçar la cultura ‘amb tots aquells que han triat de venir a viure a Catalunya’. ‘Tenim en comú el futur’ ha subratllat.

Per la seva part, el qui ha estat president en els darrers vuit anys, Jordi Porta, ha enumerat la feina per a la ‘llengua’, la ‘cultura’ i el ‘país’ que duu a terme Òmnium. Sobre aquest darrer punt, Porta ha afirmat que aquest és el gran repte de futur de l’entitat. ‘Hem d’actuar, hem de fer coses, de tirar endavant programes, de contribuir’ ha dit ‘no n’hi ha prou d’observar’ ha afegit. Seguint amb això, Jordi Porta ha constatat que Òmnium Cultural està ‘més ençà dels partits polítics’ i ‘més enllà de la pura crítica’.

Relacionats