Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Mundó acusa l’Estat de suspendre l’autonomia “per la porta del darrera”

ACN Barcelona .- El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha carregat contra el govern espanyol per haver volgut aplicar l’article 155 de la Constitució “suspenent per la porta del darrera l’autonomia de Catalunya”. En el marc d’una interpel·lació al Ple del Parlament, Mundó ha lamentat que els grans partits espanyols hagin fet servir els tribunals per aconseguir els seus objectius polítics. “Tenim l’autogovern i les finances intervingudes de facto”, ha afegit el titular de Justícia. Davant d’aquesta situació, Mundó ha emplaçat els ciutadans a decidir “si es resignen a aquesta situació d’abús de les institucions espanyoles o ho canvien”. Mundó ha apostat perquè el Parlament continuï donant resposta als problemes de la gent malgrat el TC hagi tombat 30 lleis i ha alertat que “cap tribunal podrà anul·lar la voluntat de la gent quan s’expressi a les urnes”.

Redacció
Redacció 05/05/2016

Mundó ha acusat el govern espanyol del PP d’haver contribuït “com ningú” a la judicialització de la política i d’haver traslladat als tribunals la “incapacitat de donar respostes polítiques”. Una situació que ha portat les cúpules judicials a estar “incòmodes” perquè, segons el conseller, saben que darrere no hi ha una justificació jurídica sinó una eina més per no afrontar obligacions polítiques.
 
El titular de Justícia ha fet un repàs de les lleis que darrerament el govern espanyol ha portat davant del TC, des de la llei d’igualtat efectiva, l’impost als pisos buits, l’emergència social, els horaris comercials, les grans superfícies, el codi de consum i la llei d’acció exterior, entre d’altres.
 
En total, l’alt tribunal ha tombat una trentena de lleis que han arribat al TC de la mà del PP. Un fet que demostra, segons Mundó, que el sistema polític espanyol és “incapaç de resoldre la situació política a Catalunya”.
 
“Amb les anul·lacions del TC, el govern espanyol ha volgut aplicar l’article 155 de la Constitució i suspendre per la porta del darrere l’autonomia de Catalunya. El que fan els 135 diputats del Parlament, ho desfan sistemàticament els 12 jutges del TC”, ha lamentat per després afegir que Catalunya no només té l’autogovern suspès de facto sinó que també té “les finances intervingudes de facto”, argumentant que el govern espanyol és qui acaba fent els pressupostos de la Generalitat i després l’assenyala pels incompliments.
 
Mundó ha finalitzat la seva intervenció defensant que per més que el TC hagi tombat 30 lleis, l’obligació del Parlament és seguir donant resposta als problemes dels ciutadans tenint en compte que amb la judicialització de la política, el govern espanyol “s’emporta per davant els drets socials de Catalunya i aprima l’autogovern”. Tot així, ha alertat que cap tribunal podrà anul·lar la voluntat de la gent quan aquesta s’expressi a través de les urnes i ha esperonat a deixar enrere un Estat que “dedica més esforços a anul·lar lleis que a donar resposta a les emergències socials”.

Relacionats