Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Mor sobtadament el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, David Martínez Madero

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), el fiscal David Martínez Madero, de 47 anys d’edat, s’ha mort avui a causa d’un atac de cor a Milà, on hi feia una escala provinent de Singapur. Madero havia accedit al càrrec el maig de l’any passat amb els vots del PSC, ERC, ICV i dos vots de Ciutadans, i l’abstenció de CiU i PP. Ara mateix tenia sobre la taula la investigació sobre el cas Pretòria i havia d’ocupar el càrrec fins el 2018.

Redacció
Redacció 21/01/2011

Madero, nascut al Masnou (El Maresme) el 1963, va ingressar a la fiscalia el 1992, el 1999 va ser escollit fiscal anticorrupció, assolint una intensa experiència en l’àmbit de la lluita contra la corrupció, la delinqüència financera i el crim organitzat transnacional. Durant deu anys va compatibilitzar el càrrec amb la coordinació i l’execució de projectes internacionals de consultoria (Nacions Unides, Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, Consell d’Europa, Comissió Europea), directament relacionats amb la prevenció i el control de la corrupció, la construcció institucional i la promoció de la cohesió social, assessorant en la revisió dels sistemes de justícia a diversos països europeus i llatinoamericans. En àmbits polítics, judicials i policials, era considerat un fiscal ‘íntegre i independent’, que duia a terme una tasca ‘estricta i rigorosa’.

Durant els mesos en què va ocupar el càrrec, va fer especial incidència en el mal que genera la corrupció en l’economia de l’Estat i domèstica, així com en la necessitat d’una conscienciació social de tolerància zero contra els corruptes i fer prioritàries polítiques públiques a favor de la transparència i de la integritat.