Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

“Moros” i “gitanos”

Europa acaba als Països Catalans, almenys en qüestió de valors i actituds. Només cal referir-nos a l’estudi sobre realitzat pel “Moviment contra la intolerància“, que demostra com el 30% dels […]

Redacció 30/01/2008

Europa acaba als Països Catalans, almenys en qüestió de valors i actituds. Només cal referir-nos a l’estudi sobre realitzat pel “Moviment contra la intolerància“, que demostra com el 30% dels adolescents té conductes racistes i xenòfobes.

Segons l’enquesta, un de cada tres joves espanyols faria fora a “moros” i “gitanos”, després de marroquins i gitanos, els col·lectius més rebutjats són els africans (20%) els jueus (15%) i els llatinoamericans (15%). De la mateixa manera, aquest estudi denota que existeix un antisemitisme latent i preocupant, potser perquè els pocs jueus de l’Estat intenten no mostrar les seves creences públicament. Per això i perquè possiblement no hagin conegut cap jueu a la vida, els joves espanyols comparteixen tòpics antisemites com creure que els jueus “governen el món a l’ombra” o que foren ells “els que mataren a Crist”.

Així doncs, l’odi anticatalà de la societat espanyola sembla que s’estén als nouvinguts, que han hagut d’immigrar per sobreviure. Amb aquesta mena d’adolescents i el futur multicultural que ens espera, la convivència futura a l’Estat perilla.