Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Mor Julia Garcia-Valdecasas, exdelegada del govern d’Aznar a Catalunya

L’exministra d’Administracions Públiques i exdelegada del govern espanyol a Catalunya amb el PP, Julia Garcia-Valdecasas Salgado, ha mort aquest dijous al matí a Barcelona. Garcia-Valdecasas patia Parkinson des de feia anys i havia abandonat la vida política el 2006 a causa d’aquesta malaltia. La diputada va ser nombrada delegada del Govern espanyol a Catalunya el 1996, només un any després d’haver ingressat a les files del PP. Era la primera dona que ocupava aquest càrrec i serà recordada per la duresa amb que va reprimir manifestacions antiokupes o antisistema en el marc de les marxes antiglobalització. Filla del rector franquista de la UB Francisco García-Valdecasas, representava en la classe política catalana el sector dels hereus dels administradors del règim franquista al Principat.

Redacció
Redacció 05/02/2009

Julia García-Valdecasas va néixer a Barcelona el 29 de gener de 1944. Estava casada i tenia tres fills. De la seva vida política, destaca el càrrec de delegada del govern espanyol a Catalunya (1996-2003) i ministra d’Administracions Públiques durant el govern de José Maria Aznar (2003-2004).

Garcia-Valdecasas va haver d’afrontar dures crítiques per la seva gestió a Catalunya al capdavant de la delegació del govern espanyol. Les valoracions que feia del nombre de manifestants a les protestes contra la guerra d’Iraq o l’actuació policial a la cimera europea del juny de 2001 contra els manifestants antiglobalització van ser molt comentades. També va ordenar les càrregues policials per protestes a la Universitat Autònoma de Barcelona contra la presència de José María Aznar al campus l’any 1999.

Farmacèutica de professió, va ingressar al PP el 1995. Va ser vocal de la comissió d’Interior, vicepresidenta segona de la Comissió d’Interior, vocal de la comissió de Sanitat i Consum, vicepresidenta primera de la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, vocal de la comissió no permanent de seguiment i avaluació dels acords del Pacte de Toledo i ponent de la Ponència per les mesures per reparar danys d’incendis i inundacions. Tots ells càrrecs que va desenvolupar del 2004 al 2006.