Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Mor en un accident de trànsit el líder de l’extrema dreta austríaca, Jörg Haider

El líder de l’extrema dreta austríaca, Jörg Haider, ha mort en un accident de trànsit aquesta passada matinada. L’actual governador de la regió de la Caríntia conduïa el seu cotxe sol al sud d’Àustreia quan ha sortit de la carretera per causes encara desconegudes. Haider, que tenia 58 anys, ha mort minuts després per les ferides que s’ha fet al cap i al tòrax.

La seva figura va fer-se coneguda mundialment fa una dècada, quan el seu partit, de marcat caràcter xenòfob, va arribar a ser segona opció política del país en les eleccions austríaques. Fa només dues setmanes, en les últimes legislatives, el partit de Haider va tornar als índex que havia tingut abans dels forts ascensos i es va situar de nou en el 10% dels vots.

Redacció
Redacció 11/10/2008

L’accident ha passat prop de Klagenfurt, la capital de la Caríntia, la regió d’on Haider era governador. El cotxe de Haïder ha fert diverses voltes de campana després de sortir de la carretera. El líder ultradretà ha quedat ferit greument al cap i al tòrax, i poc després ha mort a conseqüència de les ferides.

El president de la seva formació política, el Partit Llibertat d’Àustria, ha assenyalat que la mort de Haider era una catàstrofe per a la seva organització.

El líder ultradretà va provocar una allau de crítiques internacionals quan fa vuit anys va participar al govern conservador de Wolfgang Schüssel. Les seves propostes antisemites van provocar sancions diplomàtiques europees contra el govern de Viena.