Edició 1963

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de desembre del 2023
Edició 1963

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de desembre del 2023

Mor Boris Ieltsin

|

- Publicitat -

Boris Ieltsin, nascut l’any 1931 a Sverdlovsk, actual Yekaterinburg, va ser el primer president de la Federació Russa entre els anys 1991 i 1999.

Publicitat

A les primeres eleccions democràtiques de l’any 1990 fou escollit president de la República Socialista Federada Soviètica de Rússia. Quan es va produir el cop d’estat del 1991 contra Gorbatxov, va protagonitzar amb èxit la resistència contra els involucionistes, fet que li permeté ocupar el lloc de Mikhaïl Gorbatxov i emprendre mesures més radicals cap a la democràcia: reconèixer la independència de les antigues repúbliques soviètiques i il·legalitzar el Partit Comunista Rus.

Com a president, Ieltsin va actuar per posar fi al control estatal de l’economia i va supervisar acords de privatització d’empreses públiques, que van acabar permetent que uns quants empresaris vinculats al Kremlin s’enriquissin de forma desmesurada. Les penúries econòmiques russes i l’oposició política van alentir i deslluir les reformes. També serà recordat per les campanyes militars que va impulsar contra els insurrectes txetxens.

El 1999 i després de diversos problemes coronaris i d’un quadrúple bypass, va cedir la presidència al seu primer ministre Vladimir Putin, actual president de Rússia.

Metges del Kremlin han confirmat que la seva mort ha estat deguda als problemes cardíacs crònics que patia. Diverses institucions com l’eurocambra ja han fet arribar el seu condol al poble rus.

Publicitat

Més notícies

Opinió