Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Mor Antoni Farrés, primer alcalde de Sabadell de la democràcia

|

- Publicitat -

Diverses personalitats del món polític català han lamentat la seva mort. El president d’ICV, Joan Saura, ha lamentat la mort de l’exalcalde de Sabadell, Antoni Farrés, de qui ha destacat que feia política ‘a partir de valors, idees i compromís amb la gent que ho necessitava’, tant des de la seva vessant d’alcalde com d’advocat. El líder ecosocialista ha destacat que la transformació de Sabadell, durant els vint anys que Farrés va ocupar-ne l’alcaldia. Com a membre del PSUC i d’ICV que era, Saura ha avançat que el partit li retrà un homenatge ja que Farrés ha estat ‘una de les persones més destacades de la direcció d’ICV’.

També n’ha parlat l’actual alcalde de Sabadell, Manuel Bustos que l’ha qualificat de ‘persona compromea amb els valors de la llibertat i la democràcia i amb el progrés i la transformació de Sabadell’. Bustos ha qualificat la mort de Farrés de ‘pèrdua irreparable’. Així mateix, el president de la Generalitat, José Montilla, n’ha destacat el ‘paper protagonista’ en el municipalisme català, i Jordi Pujol ha afirmat que Sabadell va tenir un ‘molt bon alcalde’

Publicitat

El moment més polèmic del seu mandat va ser quan van ordenar una càrrega policial contra un grup de joves que es manifestava en contra de la commemoració del 20-N a l’església de Sant Feliu. Farrés va néixer a Sabadell, el 4 d’abril de 1945. Era llicenciat en dret per la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Des de 1971 fins 1979 va exercir d’advocat laborista, i des del 19 d’abril de 1979 fins el 3 de juliol de 1999 va ser alcalde de Sabadell. La capella ardent quedarà instal·lada des d’aquesta tarda a l’ajuntament de Sabadell.

A la Diputació de Barcelona, el 1979 va ser elegit Diputat Provincial, formant part de la Comissió de Govern de la Diputació, sota la presidència de Tarradellas i posteriorment de Martí Jusmet. El 1983 va ser reelegit diputat i va formar part del grup del PSUC, en la oposició.

En la legislatura 1987-1991, en crear-se els Consells Comarcals, va ser president del primer Consell Comarcal del Vallés Occidental, creant-lo i posant-lo en marxa.

El 19 de juliol de 1997, elegit President del Consell de Administració de LOCALRET, consorci integrat per més de 700 ajuntaments de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, per a fomentar en el món local el desenvolupament de la xarxa de cable de banda ampla i la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació en el món municipal.

Entre els anys 1992 i 1995 va ser Diputat al Parlament de Catalunya de la IV legislatura. Entre d’altres responsabilitats municipals, va participar en la fundació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies formant part amb posterioritat durant quatre anys del seu Consell Federal. També va participar en la fundació de la Federació de Municipis de Catalunya, formant part del seu Consell Nacional i del Comitè Executiu, amb la interrupció de la legislatura 1987-1991. Des de 1995 responsable de la Comissió de Noves Tecnologies. En la legislatura 1983 a 1987 va ser vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya.

Des de 1994 fins 1999 va ser membre del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2002 fins 2004, va ser responsable de l’àmbit municipal del Fòrum de les Cultures Barcelona 2004.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut