Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Monumental clatellada internacional al govern espanyol per l’intent de retornar els toros a Catalunya

ACN.- Entitats animalistes de nou països europeus han expressat el seu rebuig a les corrides de toros a Catalunya davant la possibilitat que el Tribunal Constitucional n'aixequi la prohibició. Aquestes entitats, que representen 20 milions de socis arreu del món, han participat a la reunió entre la Plataforma Prou i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, aquest dimecres al vespre al Parlament. A la sortida de la trobada, Rull ha assegurat que el Govern articularà “totes les actuacions normatives que calgui per garantir que les corrides de toros no tornin a Catalunya”. “El Constitucional pot fer totes les sentències del món, però nosaltres ens posicionarem a favor del que sobiranament va decidir el Parlament, emparat en el llenguatge universal dels drets dels animals, davant un llenguatge identitari i particular, com és el de la 'fiesta nacional española'”, ha afirmat Rull. A la trobada, també hi han participat els grups parlamentaris de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP.

Redacció
Redacció 20/10/2016

Entitats com la suïssa Franz Weber, la francesa Robin des Bois o l'anglesa League Against Cruel Sports s'han unit aquest dimecres a la Plataforma Prou, que va promoure la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a partir de la qual el Parlament va prohibir les corrides de toros el 2010. Govern, grups parlamentaris i entitats han abordat una estratègia compartida per donar resposta a l'eventual aixecament de la prohibició.
 
El portaveu de la Plataforma, Leonardo Anselmi, ha mostrat el rebuig frontal a l'eventual aixecament de la prohibició per part del TC i de “qualsevol sentència que vagi en contra de la voluntat popular i d'un exercici de democràcia participativa, com va ser la ILP”. “Seria la primera vegada que un tribunal constitucional deroga una llei que és el resultat de la democràcia participativa, a sobre que n'hi ha poca; és un missatge molt perillós per a la salut democràtica per a tot el món”, ha reblat.
 
Una de les portaveus de les entitats internacionals que ha intervingut després de la reunió, Vera Weber, de la Fundació Franz Weber, ha afirmat que “una sentència d'un alt tribunal derogant una reivindicació de la societat civil fins a transformar-se en una llei seria un atemptat contra la democràcia, contra els animals i contra la natura”.
 
Rull ha agraït a les entitats que es posicioni al costat del Parlament i ha insistit en la posició “clara” i “rotunda” del Govern de posar “tots els mecanismes al nostre abast per garantir els drets dels animals”. Per al titular de Territori i Sostenibilitat, és aquest “llenguatge universal” el que preval en la “col·lisió” amb “l'element tradicional de la 'fiesta nacional española'”.
 
El TC ha abordat aquest dimecres el recurs del PP contra la prohibició dels toros a Catalunya i podria emetre sentència aquest dijous. El Constitucional havia de deliberar fa dues setmanes la sentència sobre el recurs del grup del PP al Senat sobre la prohibició de les corrides, però la suposada filtració de la ponència, que anul·lava la prohibició, va alterar els plans dels magistrats. 

Relacionats