Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Montoro activa l’ofegament econòmic de Catalunya

ACN Barcelona.-El Departament d’Economia i Hisenda ha rebut aquest dimecres una carta del Ministeri d’Hisenda demanant a la Generalitat que efectuï una retenció de disponibilitat de crèdit per complir amb el dèficit del 2015. Segons ha pogut saber l’ACN, la carta dóna a l’executiu 15 dies per proposar com pensa fer aquesta retenció de crèdit, una proposta que posteriorment haurà de validar el Ministeri. Hisenda apel·la a les “mesures coercitives” de la llei d’estabilitat pressupostària en cas d’incompliment de dèficit, tenint en compte que, segons les seves dades, Catalunya va tancar l’any passat amb un dèficit del 2,7%, superant el sostre del 0,7% fixat per l’Estat. 

Redacció
Redacció 06/04/2016

Espanya malgrat està en funcions es mostra més agressiva que mai contra Catalunya

En declaracions a l’ACN, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha considerat que es tracta d’una nova mesura “arbitrària” i ha avisat que els interessos dels catalans es veurien “greument perjudicats”. Així mateix, ha fet una crida a la consciència de tots els grups parlamentaris.

Asfixia de l’economia catalana
 
La carta que aquesta tarda ha rebut el Departament d’Economia constata que el dèficit de Catalunya del 2015 supera l’objectiu fixat i assegura que “aquest incompliment suposa el també incompliment del pla d’ajust en vigor, ja que està adequat al sistema de finançament de les comunitats autònomes”.
 
Per aquest motiu, el Ministeri considera que l’incompliment dóna lloc a “les mesures coercitives” de la llei d’estabilitat pressupostaria i cita l’apartat 5 de la disposició addicional primera i els articles 25 i 26 de la llei.

Maltractar als catalans

Concretament, la carta estableix que degut a l’incompliment de la llei orgànica d’estabilitat pressupostària, Catalunya ha d’aprovar en el termini de 15 dies “la no disponibilitat de crèdit i efectuar la retenció de crèdits que garanteixi el compliment d’estabilitat pressupostària”.
 
Finalment, el Ministeri diu que s’ha de tenir en compte que Catalunya disposa d’un import de 17.349 MEUR en concepte de recursos del sistema de finançament subjectes a liquidació i, a més, estima que Catalunya podria obtenir uns 1.019 MEUR en estalvi d’interessos.

El xoc ja és aquí, Espanya ataca per tots els flancs

Junqueras ha denunciat que aquesta carta és una “nova arbitrarietat” del govern espanyol i una nova prova que el conjunt del sistema no funciona. El conseller d’Economia ha avisat que els interessos dels catalans es veurien “greument perjudicats” si el Ministeri “acaba forçant aquestes retencions de disponibilitat de crèdit”. I en aquest context, ha fet una crida a tots els grups parlamentaris perquè siguin conscients de la situació. “És evident que això tindria conseqüències molt importants per a la societat catalana”, ha alertat.
 
El vicepresident no ha concretat quina xifra podria quedar afectada per aquesta retenció de crèdits tenint en compte que ara el Govern té 15 dies per fer una proposta. Però s’ha de tenir en compte que el major percentatge dels pressupostos, més del 70%, es destina a polítiques socials com educació i sanitat.
 
El Departament d’Economia s’ha posat en contacte aquest dimecres a la tarda amb el Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro, però no ha obtingut resposta.
 
Precisament, aquest dimecres, el Tribunal Suprem ha anul·lat el repartiment del dèficit del 2013 per a les autonomies i ha avalat el del 2014, 2015 i 2016. Mentre que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha retret a Montoro que “demonitzi” les autonomies que no compleixen i ha demanat que es fixin objectius asimètrics.

Relacionats