Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Montilla va prometre a Zapatero que Catalunya acolliria el cementiri nuclear

|

- Publicitat -

En el marc d’unes jornades sobre energia, Zapatero ja va assegurar que tenia el compromís de Montilla de que Catalunya acceptaria el cementiri nuclear, segons que ha pogut saber directe!cat de fonts fidedignes. Així, doncs, Ascó acollirà ben aviat els residus de totes les centrals nuclears espanyoles.

En aquest mateix sentit es va expressar dijous el president de Castilla-la-Mancha, el socialista José María Barreda. Barreda s’oposa a què el municipi castellano-manxec de Yebra acabi acollint el cementiri nuclear, tot i que el ple del consistori ho va sol·licitar, amb cinc vots a favor dels regidors del PP i dos en contra dels socialistes. Barreda va declarar dijous: ‘Montilla fou ministre d’Indústria quan es va fer aquest plantejament. Crec que Ascó és un lloc excel·lent. Si als d’Ascó els sembla molt bé i també els sembla molt bé a la Generalitat, a mi encara em sembla millor.’

Publicitat

Vist-i-plau del PSC
Segons la convocatòria apareguda al BOE, per tal que un municipi de l’estat acabi acollint el cementiri de residus nuclears és necessària l’aprovació del ple i el vist-i-plau tàcit del govern de la comunitat autònoma. L’executiva de dilluns del PSC va decidir de donar suport a la candidatura asconenca, amb l’argument que es tracta d’una decisió municipal i que el Govern no hi interferirà, segons El País.

Ja es va expressar en aquesta línia el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, qui dimarts va dir: ‘Són els ajuntaments els que decideixen si volen acollir el magatzem i la Generalitat té clar que és una competència estatal.’

CiU, formalment en contra
ERC, Iniciativa i Convergència són contraris al cementiri nuclear. Tots tres van aprovar l’11 de març del 2008 al Parlament una resolució (pdf) mostrant el seu rebuig a la possible instal·lació d’un magatzem temporal centralitzat per a residus nuclears a Catalunya.

Malgrat aquest rebuig formal, els quatre regidors convergents d’Ascó estan decidits a tirar endavant la candidatura. El regidor del PSC, que governa en coalició amb CiU, molt possiblement també hi votarà favorablement, amb l’argument que suposarà una inversió de 800 milions d’euros i la creació de més de 300 llocs de treball. A més, tan sols en impostos per residus, el municipi gairebé rebrà uns dotze milions d’euros anuals.

Manifestació
Ascó acollirà demà a migdia la manifestació No al cementiri nuclear. Els promotors de la marxa raonen: ‘Si és tan bo com diuen, per què ens el regalen? Si són incapaços de controlar les partícules, què faran amb els residus? Ja en tenim prou de tenir tot allò que no vol ningú!’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut