Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Montilla troba ‘d’il·lusos’ pensar que en quatre dies ‘declararem la independència’

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat que qui cregui que el malestar de Catalunya passarà en tres mesos ‘viu en un altre galàxia i és d’il·lusos, com també ho és pensar que en quatre dies declararem la independència de Catalunya’. En una entrevista a ‘El País’, publicada aquest diumenge, Montilla ha reconegut que el que més l’ha molestat de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut és que ‘recreï tan en la indissoluble unitat d’Espanya’ és ‘innecessari, caspós, antic i no aporta res’. ‘Ofèn gratuïtament fins i tot als que ens considerem espanyols’, ha afegit.

Redacció
Redacció 26/07/2010

Després de la seva visita el passat divendres a Barcelona Montilla ha manifestat que ‘de moment hi ha un compromís de gestos i actituds’ per part del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ‘és evident que s’haurà de concretar amb iniciatives polítiques’. Així mateix, creu que Zapatero coincideix en que Catalunya i l’Estat tenen un problema. Primer hi ha que ‘assumir que tenim el problema i després ja parlarem de lleis o competències’. Tot i això, ha admès que no esperava res per als pròxims dies, sinó que es veurà ‘al llarg de les pròximes setmanes i mesos’. El president ha dit que ‘després dels gestos han de venir els fets, amb mesures concretes’.

De fet, el cap de l’executiu considera d”il·lusos pensar que des d’ara fins a les eleccions s’arreglarà tot’. ‘Es tracta d’iniciar un procés i un full de ruta. Aquest tema no s’arreglarà en tres o quatre mesos, no siguem ingenus’, ha afegit. Ha alertat que ‘si en quatre mesos no hi ha res, la situació serà un altre’.

Sobre el procés de l’Estatut, ha admès que ‘es podrien haver fet les coses millor. Nosaltres assumim els nostres riscos, com fer un Estatut amb el PP en contra’. Així mateix, ha ressaltat que ‘a vegades hem rodejat la nostra proposta d’Estatut d’excessiva retòrica, que són pròpies de la política catalana, però que no ens ajuden en res. Això és donar-los-hi arguments als nostres adversaris’. Ha insistit en que ‘els culpables de la sentència’ és el PP. Així mateix, ha admès que ‘els excessos verbals, la retòrica a vegades buida de sectors de la política catalana ha donat ales a les posicions del PP’.

Montilla ha assegurat que la sentència del Constitucional dóna ales ‘als que no van votar l’Estatut, als que no el van votar perquè volien la independència i als que no el van votar perquè són espanyols i després, si de cas, catalans’.

Per altra banda, el president ha afirmat que ‘Espanya s’assembla a un estat federal, tot i que imperfecte’ i ‘no per falta de competències de les comunitats, sinó per falta d’organismes de col·laboració horitzontal’. De fet, ha destacat que ‘un Senat federal és fonamental per a vertebrar un estat d’aquest tipus’. S’ha mostrat convençut que ‘la reforma del Senat arribarà’. Fins i tot ha ressaltat que si el PP governa ho proposarà.

El PSOE ‘s’ha relaxat’ en les tesis federalistes

El president de la Generalitat ha declarat que més que dimitir de les seves tesis federalistes, el PSOE ‘s’ha relaxat en aquest tema per un context que no li és propici’. ‘El context no és fàcil a Espanya per a ser federalista. Però nosaltres seguirem defensant el nostre projecte’.

Los socialistes catalans han estat criticats al llarg d’aquesta setmana per no votar al Congrés dels Diputats la resolució que va presentar Montilla al Parlament sobre l’Estatut. En l’entrevista, el també primer secretari del PSC ha manifestat que ‘volien que el Congrés donés suport a aquesta resolució i per això es va pactar a proposta del PSC’. ‘Però algunes formacions el que prefereixen és que no els hi donin la raó, així es podran queixar’.