Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Montilla s’oposarà a la negociació multilateral si rebaixa el que és “just i necessari” per Catalunya

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat aquest divendres que es negarà ‘que s’apel·li al marc multilateral per rebaixar el que és legalment just i socialment necessàri per a Catalunya’. Durant la seva intervenció al Cercle d’Economia, el president ha dit que el Govern afronta la negociació del nou sistema de finançament amb la ferma voluntat d’exigir que ‘s’acompleixin les previsions contingudes en l’Estatut, tant pel que fa als aspectes formals com als criteris de fons’. Montilla ha reiterat que no es nega a a la generalització del resultat obtingut de la negociació.

Redacció
Redacció 30/05/2008

El cap de l’executiu català ha dit que ‘Catalunya pot negociar, però ja no pot esperar’. En aquest context, ha remarcat que el Govern compta amb un ampli suport polític’ i ha declarat que veu amb ‘certa esperança’ que es va construint un cert clima d’unitat entorn del Govern en aquesta qüestió’.

Montilla ha fet referència al nou sistema de finançament. Ha dit que ‘amb l’actual sistema no és garanteix la suficiència financera, ni la capacitat tributària, ni l’actualització dels seus paràmetres, ni la seva transparència’. En aquest sentit, ha destacat que ‘els mecanismes de solidaritat i d’anivellament penalitzen les autonomies que més contribució fiscal aporten’. ‘El resultat és que l’actual sistema de finançament limita el potencial de desenvolupament econòmic i social de Catalunya’, ha afirmat.

El president ha manifestat que aquest ‘és un Govern que treballa de forma tenaç i sostinguda per prosseguir la tasca de modernització del país’. ‘Aquest és un Govern’, ha afegit, ‘que en els grans temes té i tindrà la mà estesa al principal partit de l’oposició’. El president ha dit que ho farà ‘per sentit de país i per responsabilitat política’.

Montilla ha destacat dos reptes. Primer, ‘assegurar la competitivitat de l’economia catgalana en el nou context de l’economia global’. En aquest sentit, ha anunciat que ‘abans de l’estiu s’acordarà, amb el sud de França i amb el govern de Balears, els estatuts de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial, que donarà forma jurídica al concepte d’Euroregió’. El president ha dit que la seva voluntat és sumar al País Valencià i a l’Aragó. El segon repte anunciat per Montilla és un de caire social, ‘com és assegurar una bona integració de la població immigrada que ha arribat els darrers deu anys’.

Segons el president, ‘Catalunya ha fet l’aposta de comptar amb els instruments polítics i financers adequats per poder decidir les orientacions estratègiques i per poder exercitar les polítiques necessàries’.

Sobre l’Estatut, ha destacat que no acceptarà que s’hagin de produir dilacions pel fet d’estar pendents de la sentència del Tribunal Constitucional. Així, ha manifestat que espera que el govern espanyol, partint de l’acceptació que les autonomies també són Estat, abordi sense resistències ni prejudicis el traspàs de les competències que l’Estatut contempla.

Acte seguit ha destacat que ‘tothom accepta que fins fa molts pocs anys l’Estat no havia invertit en infraestructures bàsiques el que era necessari i era just a Catalunya’. ‘No aspiro a convèncer’ de les necessitats de Catalunya ‘a base de col•lapses’, ha ressaltat.’Aquests arguments no necessiten desastres per ser convincents’. Montilla ha assegurat que es produiran ‘avenços significatius, tant pel que fa al calendari concret per al traspàs de les Rodalies, com al nou model de gestió del Prat’.

Per altra banda, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha declarat que ‘Barcelona és ambiciosa i vol ser una ciutat rellevant en el món del segle XXI’. ‘Barcelona’, ha seguit, ‘demana ambició per fer front a la desacceleració i sortir-ne reforçada i fer realitat els objectius com a ciutat i com a país’. En aquest sentit, Hereu ha dit que ‘s’ha de fugir del catastrofisme’.