Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Montilla reitera que l’autodeterminació és una ‘falsa drecera’

L’aprovació a tràmit de la IP pel referèndum nacional ha tornat a posar l’independentisme a la primera línia dels temes i retrets de la classe política. Aquest diumenge, en un míting a Mataró, el primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha acusat CiU d’actuar amb ‘ambigüitat’ durant l’aprovació de la iniciativa popular, i ha contraposat la doble postura convergent al projecte del PSC, que segons Montilla ‘no planteja falses dreceres ni sorpreses ni passes enrere’. Durant la seva intervenció, José Montilla ha hagut de reconèixer que les properes eleccions ‘no són fàcils’ per als socialistes catalans: ‘Hi anem en un context de dificultat, de crisi, de falta de confiança d’una part de la ciutadania en nosaltres i en el nostre projecte’.

Redacció
Redacció 14/06/2010

En un míting davant d’un miler de persones, el primer secretari dels socialistes ha reconegut que les properes eleccions ‘no són fàcils’ pel PSC, però ha emplaçat els assistents a abordar els comicis ‘amb moral i amb convicció, amb confiança en nosaltres mateixos i en el que defensem’, ja que ‘sinó difícilment aconseguirem la credibilitat i la confiança per part de la ciutadania’.

‘Demano confiança i moral en nosaltres mateixos, en les nostres idees, en el nostre projecte’, ha dit, ‘i confiança també en els ciutadans de Catalunya’.

Montilla ho ha dit després de mirar de fer pedagogia sobre les mesures anticrisi que ha hagut de prendre el seu govern, i també l’executiu espanyol amb mesures que ‘no són fàcils d’explicar, ni agradables ni desitjables’ per fer front a la situació de crisi. Entre aquestes hi ha la congelació de pensions o la retallada de sous de funcionaris. Però Montilla ha garantit que es tracta d’unes reformes ‘per consolidar el que tenim’ i que s’han demanat ‘sacrificis’ a ‘qui es podia demanar’.

Crítiques contra Duran i Lleida

El primer secretari del PSC també ha acusat CiU de criticar la reforma laboral plantejada pel govern espanyol perquè ‘no està feta a mida’ de la patronal CEOE. Després que el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, hagi qualificat de ‘bunyol’ la reforma, Montilla ha dit que les seves ‘objeccions’ deuen passar perquè la mateixa CEOE diu que ‘no és una reforma per abaratir l’acomiadament’.

CiU intenta fer ‘vies d’aigua’

D’altra banda, Montilla ha tornat a carregar contra el president de CiU, Artur Mas, a qui ha acusat d’actuar amb ‘tacticisme’ i amb ‘mirada curta’. De fet, creu que a CiU ‘li preocupa més els 20.000 catalans que pagaran una mica més que els 7,5 milions que se’n beneficiaran’. De fet, ha recordat que ‘ni la dreta europea pot’ apujar impostos en aquest moment i que quan l’oposició assegura que ho farà ‘sabem que és mentida’.

Montilla ha aprofitat el símil mariner que va utilitzar dissabte Artur Mas a Tàrrega –tot afirmant que carregant contra aquells que porten en ‘timó’- per garantir la ‘solidesa’ del vaixell que és Catalunya i que ‘el problema no és la tripulació encarregada de portar el vaixell en la bona direcció’, sinó ‘una petita part dels que hi van, que es dediquen a posar pals a les rodes i a fer vies d’aigua per veure si el país fa aigua’.