Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Montilla: ‘La sentència va contra Catalunya, però també contra l’Espanya plural’

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut va contra Catalunya, perquè retalla allò que el poble va votar, però ‘també contra Espanya’. Dirigint-se al PP, Montilla valora que la decisió del tribunal va ‘contra l’única espanya possible, que és l’Espanya plural’. El president defensa que, malgrat la retallada, l’Estatut continua sent un avenç respecte el de 1979 i sosté que el procés ha valgut la pena. Quant a les propostes dels seus socis de govern de fer un referèndum sobre la independència (ERC) o un referèndum perquè la ciutadania valori la sentència (ICV), Montilla les ha rebutjat de ple argumentant que seria ‘enredar la gent i abocar-la a camins que no porten enlloc’ ja que en ambdós casos caldria l’autorització de l’estat i portaria a un ‘carreró sense sortida’.

Redacció
Redacció 30/06/2010

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat ha explicat que davant d’aquesta situació -que no ha volgut titllar de crisi d’estat, tal i com va fer Ernest Benach, sinó de ‘molt greu’- és evident que augmentarà la desafecció de la ciutadania davant la política i també l’independentisme, al qual Montilla s’ha referit com a ‘desafecció respecte Espanya’.

De nou, Montilla ha advocat per ‘refer el pacte estatutari’ i s’ha compromès a treballar a través dels ‘mecanismes de l’estat de dret’ per tal d’aconseguir tot allò que el poble va votar i que el TC espanyol ha retallat. El president ha rebutjat que això sigui retornar a la política del ‘peix al cove’ i que no hagi valgut la pena el procés de l’Estatut argumentant que ‘malgrat la retallada’ hi ha un ‘avenç nacional, institucional, competencial i una millora dels recursos i instruments per defensar els nostres interessos’.