Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Montilla i Mas no arriben a cap acord

El president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, no han tancat cap acord en la reunió que han mantingut aquest divendres al Palau de la Generalitat. Infraestructures, finançament i habitatge han estat els tres grans temes que han centrat l’entrevista. Mas ha criticat que el Govern esperi fins a les eleccions espanyoles del mes de març per negociar assumptes com el nou model de finançament i les infraestructures. ‘El calendari electoral no ens farà anar al ritme que voldria el Govern’, ‘els comicis alentiran una mica més el resultat de les negociacions’ o ‘aquest no és el marc més adequat’, han estat algunes de les frases que ha ressaltat el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha actuat com a portaveu del Govern.

Redacció 21/12/2007

Després de gairebé dos hores de reunió, Montilla i Mas no han concretat cap acord ni han signat cap compromís, tot i que han deixat les portes obertes a continuar negociant i parlar amb sentit constructiu passat el 9 de març, després de la celebració de les eleccions espanyoles.

De fet, les diferències i en els temps i el calendari han centrat les compareixences de Mas i Carod-Rovira. Segons el líder de CiU, tant el tema d’infraestructures com en el del finançament el Govern prefereix esperar a després dels comicis. ‘Cap partit polític no renunciarà fer campanya en les pròximes eleccions’, ha destacat el vicepresident.

Mas ha reclamat al president de la Generalitat l’acceleració de la negociació del nou sistema de finançament i la presència de CiU en la comissió bilateral entre Catalunya i l’estat per negociar-lo. ‘És un contrasentit que quedem exclosos, ja que som fonamentals’, ha manifestat, tot i que ha admès que no hi veu cap solució per part del Govern.

De fet, el vicepresident ha apuntat que ‘qui negocia en nom de Catalunya ha de ser el Govern’. Així mateix, ha demanat que la negociació del finançament ha de ser bilateral, ja que, segons Mas, ‘l’Estatut permet una gran negociació bilateral de tu a tu amb el govern espanyol’. En aquest context, el president de CiU li ha suggerit que convoqués una cimera ‘per agrupar a totes les forces polítiques catalanes entorn a un gran tema com és el nou model de finançament’.

Sobre la presència de CiU a la comissió bilateral, Carod ha contestat rotundament que qui ha de parlar i negociar en nom de Catalunya ha de ser el seu Govern. ‘Enlloc del món negocien govern i oposició, alguna s’imagina que per la part estatal ens trobéssim a un senyor de La Moncloa i un representant del PP?’, ha preguntat amb to irònic.

El president ha transmès a Mas que Catalunya serà més forta si es va a negociar a Madrid amb una posició la més àmpliament possible i tenint en compte amb el primer partit de l’oposició, com és CiU. ‘La força de les institucions serà més forta si va més enllà dels tres grups parlamentaris que donen suport al Govern’, ha explicat Carod-Rovira.

‘Es necessari un gran pacte amb infraestructures que tingui permanència en el temps’, ha manifestat el president de CiU, qui ha plantejat al president cinc àmbits de treball: ‘Posar solució als problemes d’electricitat, aigua, gestió d’aeroports i els trens, el Quart Cinturó, grans vies de capacitat de carreteres i el tema de la reducció selectiva de peatges a Catalunya, aquests paquets hi han de ser’. En aquest mateix sentit, ha manifestat que, al igual que en el tema del finançament, ‘el Govern pretén passar les eleccions espanyoles per arribar a acords i pensem que és una pèrdua de temps’.

Carod ha explicat que CiU disposa ja d’un primer document de treball en el qual si reflecteixen les prioritats del Govern en matèria d’infraestructures. Un primer text que es veurà substituït per un de més complet que serà entregar a la federació nacionalista en les pròximes setmanes.

En la reunió, el president ha reclamat a Mas que entri en el pacte de l’habitatge i ho fet dos després de que CiU votés en contra de la llei pel dret a l’habitatge al Parlament. No obstant, el líder de la federació nacionalista si ha mostrat contrari degut a l’article que fa referència al lloguer forçós. ‘Estem a favor de l’incentiu, però no de la imposició’, ha sentenciat Mas.