Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Montilla i Mas es reuniran per parlar de la crisi

El president de la Generalitat, José Montilla, ha emplaçat aquest dimecres el president de Convergència i Unió (CiU), Artur Mas, a una trobada que es podria celebrar ‘al llarg de les properes setmanes’ per abordar com fer front a la crisi. En l’anterior sessió de control, Mas ja va mostrar la disposició de la federació nacionalista a col·laborar amb el Govern per fer front a la crisi i li va fer arribar per carta les seves propostes. Tot i l’anunci d’aquesta reunió, hi ha hagut retrets mutus per part dels dos dirigents en relació a la crisi i el finançament. Mentre Montilla ha acusat CiU de fer ‘demagògia’ amb les seves propostes anticrisi, Mas ha carregat contra el president per la seva ‘manca de lideratge’. El president ha afirmat que s’estan estudiant les propostes de CiU però recorda que des de l’abril ja hi ha ’61 iniciatives en marxa’.

Redacció
Redacció 18/02/2009

Durant la sessió de control al Parlament, Mas ha recordat al president que li va fer arribar fa dues setmanes les mesures plantejades per CiU per fer front a la crisi econòmica i li ha preguntat quina és la posició del president en relació a ‘l’oferta de diàleg’ fet per la federació nacionalista. Montilla ha dit esperar que ‘al llarg de les properes setmanes’ puguin mantenir una trobada per ‘aprofundir en aquesta matèria’.

Tot i aquest emplaçament a trobar-se, Montilla i Mas s’han fet retrets mutus. El cap de l’oposició ha censurat les ‘respostes lentes’ del Govern amb temes ‘tant candents’. ‘Això demostra una certa manca de lideratge que està perjudicant les possibilitats del país’, ha dit Mas, tot citant com a exemples les diferències al tripartit amb la Llei d’educació de Catalunya (LEC) o el pacte d’infraestructures, la negociació del finançament o el 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials. També ha denunciat que al president de la Generalitat ‘no se’l sent’ en política econòmica. ‘Hi ha una manca de lideratge molt important’, ha dit, ‘i passa en un moment en que Catalunya més el necessita’. A més, li ha recordat que ‘mai un president havia tingut tant de poder com té vostè’, però ha afegit que ‘mai tant de poder havia donat resultats tant pobres i tant estèrils’.

El president de la Generalitat ha afirmat que el Govern està ‘estudiant’ la remesa feta per Mas, tot i que ha afegit que l’executiu ‘no està esperant les seves iniciatives’ i li ha recordat que, des de l’abril, ‘hi ha 61 iniciatives en marxa’. Montilla ha dit que les propostes enviades per CiU es limiten a ‘un índex de les diferents iniciatives parlamentàries que han fet al Parlament i a les Corts generals’. Montilla ha dit que algunes de les mesures de la federació ‘tenen efectes més perjudicials que beneficiosos’, mentre altres ‘ja estan en marxa’ i altres ‘no factibles des del punt de vista tècnic’. També ha remarcat que hi ha una ‘volguda inconcreció’ de les mesures.

Montilla ha rebutjat la proposta de CiU de fer una baixada d’impostos, ja que ‘fer més coses amb menys recursos és la quadratura del cercle’. ‘Això té un nom, i sap que és demagògia’, ha dit, tot advertint-lo que ‘si volen parlar seriosament, tindrem possibilitat de fer-ho’, però ‘si volem anunciar coses que són de cara a la galeria que són inconsistents i insolvents, difícilment ens posarem d’acord’. El president ha defensat les mesures impulsades del Govern i ha recordat que ‘moltes d’elles’ tenen el suport dels sectors afectats.

Sobre finançament, Mas ha dit a Montilla que ‘un no acord és un mal acord’, mentre que el president ha dit que CiU ‘segurament ja hauria signat al finançament, ho van fer el 2001, molt pitjor del que podríem haver signat fa mesos’.