Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Montilla fa una crida a la recuperació dels ‘valors globals’ durant l’entrega del Premi Internacional Catalunya

El president del Govern, José Montilla, va reclamar als ‘grans mandataris’ que facin ‘propostes concretes basades en els valors globals’ per afrontar la crisi. Montilla va explicar que aquest moment és dels que, ‘com les premiades’, actuen ‘guiats per valors i conviccions’ amb ‘esperit transformador, valent i persistent’.

El President de la Generalitat considera que a partir d’aquests valors es trobaran respostes tant als problemes locals com ‘a les demandes d’una economia més justa a nivell internacional’. Ho ha explicat durant l’entrega dels guardons a Cynthia Maug i la Premi Nobel Suu Kyi, que es troben en arrest domiciliari.

Redacció
Redacció 12/11/2008

Montilla considera que les dues premiades són dones ‘compromeses’ en l’esforç per aconseguir un destí millor per a Birmània i la seva gent i ha destacat la seva ‘lluita tenaç que alguns han volgut ocultar’. Ha ressaltat ‘el seu coratge immens davant les amenaces i la repressió’ el que les ha convertit en ‘referents internacionals’ en la lluita per la democràcia, els drets humans i la solidaritat. Ha explicat que el seu lideratge ‘qüestiona les relacions de poder i ofereix alternatives transformadores basades en els valors fonamentals de l’empatia i la humilitat’.

Pel que fa a Cynthia Maung, Montilla ha destacat que és ‘un referent excepcional de la causa birmana’ per la tasca que fa al límit de la frontera entre Thailàndia i Birmània, ‘on el sofriment d’un poble es manifesta amb tota la seva cruesa’. Ha destacat la seva ‘entrega i perseverança en la seva dedicació als altres’ però també ‘l’astúcia i intel·ligència per fer front al dramàtic dia a dia dels refugiats’. Amb la seva feina ‘immensa’, al capdavant de la Clínica de Mae Sot, ha donat cobertura mèdica i sanitària a milers de persones.

De Suu Kyi, que va ser reconeguda amb el Nobel de la Pau l’any 1991, ha explicat que és ‘un dels exemples més extraordinaris de resistència pacífica i de desobediència civil a l’opressió’. Ha exposat que és una dona de conviccions profundes, marcada per la resistència i entrega a la causa de la llibertat i la democràcia a Birmània. Condemnada i reprimida per una Junta Militar ‘il·legítima’, el seu llarg sacrifici personal va esdevenint ‘més i més fèrtil i reconegut arreu del món’.

Montilla ha dit que el poble de Catalunya, ‘malgrat les distàncies, se sent proper a aquesta causa i vol expressar la seva solidaritat envers el poble de Birmània’. Ha comparat Birmània amb la situació de Catalunya ara fa 30 anys. En aquest sentit ha explicat que ‘molts dels qui som en aquesta sala sabem què és viure en un règim sense llibertats ni drets democràtics’. Per això ha demanat a la comunitat internacional que es comprometi ‘de manera més activa’ a pressionar la Junta militar perquè enceti un veritable procés de transició democràtica.