Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Montilla es planta i només es manifestarà si la senyera encapçala la marxa

Els pols entre Òmnium Cultural, que proposa defensar Catalunya amb el dret de decidir al capdavant, i el PSC, que vol descafeïnar la marxa del proper dissabte, continua guanyant intensitat. El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dilluns que els socialistes catalans només contemplen un escenari amb la senyera i el president de la Generalitat, José Montilla, al capdavant de la manifestació del 10J. ‘No m’imagino una manifestació unitària a Catalunya en què la senyera no vagi al capdavant’, ha assegurat Iceta, qui ha afegit: ‘Dono per fet que el PSC hi serà i la senyera també’. Iceta també ha volgut avisar que, si finalment no és així, ‘llavors sí que estaríem en un problema, no pel PSC, sinó pel país’. La resta de partits catalans són partidaris del lema d’Òmnium, però estarien disposats a renegociar-ho per tal de satisfer les exigències socialistes.

Redacció
Redacció 05/07/2010

La Comissió Executiva del PSC ha mantingut aquest dilluns una reunió en què ha analitzat la situació política arran de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut i la proximitat de la manifestació prevista per aquest dissabte. Una protesta organitzada per Òmnium Cultural, amb qui els socialistes catalans mantenen discrepàncies sobre si aquesta ha d’estar encapçalada pel lema, ‘Som una nació. Nosaltres decidim’, o bé per una senyera, tal com va proposar el president de la Generalitat.

Aquest dilluns, després de la reunió de la direcció dels socialistes catalans, Iceta ha dit que no es tracta que el president posi cap condició, però ha donat per fet que aquest ‘encapçalarà la manifestació amb una senyera i el PSC hi serà’. ‘No m’imagino una manifestació unitària a Catalunya en què la senyera no vagi al capdavant’, ha afegit, i ‘si la senyera no la pot presidir, aleshores estaríem en un problema no pel PSC, sinó pel país’.

Iceta s’ha preguntat si seria possible que en manifestacions unitàries d’altres països –ha citat França, el Regne Unit o EUA- no hi pogués anés el seu president perquè ‘no pot portar la bandera del país’. ‘És impossible, per tant és un escenari que no contemplem’, ha assegurat, tot afegint que ‘en un país on una manifestació unitària no pugui estar presidida per la seva bandera no seria una manifestació unitària, seria una altra cosa’.

També ha remarcat que la senyera és el que ‘millor pot expressar el sentiment majoritari’, mentre que el lema pot ser interpretat com una ‘reivindicació del dret a decidir’ i que ‘hi ha molta gent que vol rebutjar la sentència i no està d’acord amb això’. De tota manera, ha deixat clar que, amb la senyera encapçalant la marxa, el lema hi seguiria sent de forma ‘destacadíssima’, ja que seria ‘el primer lema’. A més, ha afegit que seria ‘un gravíssim error posar en contradicció un lema i la senyera del país’, tot deixant clar que en qualsevol cas ‘sempre és millor la senyera, perquè serà la que aplegui més gent’.

El portaveu del PSC ha advertit que seria ‘un pèssim servei a la nació fer ara una polèmica pública al voltant de lemes’ quan ‘tots els partits hem de posar per davant allò que ens uneix’. ‘No podem barallar-nos per la bandera del país, crec que algú ho podria entendre molt malament i fora d’aquí fer una lectura terrible’.

Sobre la possibilitat que es mantingui el lema com a encapçalament i que el president de CiU, Artur Mas, decideixi anar darrere del lema, Iceta ha avisat que ‘molta gent no entendria que algú que aspira a la Presidència de la Generalitat pensi que no ha d’ocupar el lloc que li correspon i que, per davant de la senyera, passin unes paraules que representen a alguns’.

Chacón, de casament

Iceta ha explicat que la ministra de Defensa, Carme Chacón, no pot assistir a la manifestació perquè té un casament a Salamanca. Chacón ja va afirmar la setmana passada que no hi assistiria perquè tenia un compromís, sense especificar més.

Sobre la presència del PSC, tot i que primer ha dit que hi seran ‘on els organitzadors vulguin’, després Iceta ha afegit que estaran ‘darrere de la senyera’. ‘Farem costat i seguirem la crida del president de la Generalitat’, ha assegurat.