Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Montilla diu que s’aprofitaran totes les escletxes jurídiques per anul·lar el procés a Companys

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat avui dimecres que el Govern utilitzarà ‘totes les escletxes jurídiques i polítiques’ per rehabilitar la figura del president Lluís Companys i aconseguir l’anul·lació del seu judici. Montilla ho ha dit el dia que es compleix el 68è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, motiu pel qual el Govern ha fet una ofrena floral a la seva tomba.

El president ha assegurat que l’executiu arribarà ‘fins al final’ i ‘ningú l’aturarà’, tot comprometent-se a fer ‘tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient’ per aconseguir l’anul·lació del judici sumaríssim.

Redacció
Redacció 15/10/2008

Montilla ha encapçalat la delegació del Govern que aquest 15 d’octubre ha fet l’ofrena floral a la tomba de Lluís Companys, al cementiri de Montjuïc en el 68è aniversari del seu afusellament. El president ha estat acompanyat pel vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i altres consellers. També hi ha estat present la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, que resideix a Mèxic, però que aquesta setmana ha anat a Madrid per demanar al govern espanyol un certificat de reparació del seu avi.

En una breu declaració institucional, el president ha assegurat que l’executiu ‘compleix amb el seu deure d’honorar’ el president afusellat pel franquisme, un acte que serveix per ‘refermar el compromís de la societat catalana i les seves institucions amb la llibertat, la democràcia i l’autogovern del nostre poble’. De fet, ha destacat que Companys va ‘lluitar per la llibertat i la resistència de tot un poble en el moment més tràgic de la nostra històrica contemporània’. ‘Va morir essent el president de la Generalitat, precisament perquè era president de Catalunya’, ha remarcat.

Davant d’aquest fet, Montilla ha assegurat que la ‘vindicació’ de la seva figura és ‘una obligació’ i una ‘necessitat’. ‘Perquè cal encara la reparació d’aquest fet abjecte, d’aquella paròdia de judici que no va ser altra cosa que un vil assassinat d’Estat’, ha assegurat. Una reparació que, pel president, ha de permetre ‘poder afirmar que totes les ferides han quedat definitivament tancades’. ‘El poble de Catalunya ha perdonat, però per un sentit col·lectiu de dignitat no podem confondre el perdó amb l’oblit’, ha afegit.

Montilla ha assenyalat que ‘la memòria ens diu que hi ha un deute pendent, un capítol tràgic de la nostra història que s’ha d’acabar de tancar’ i ha mostrat la voluntat del Govern per fer-ho. Així, ha assegurat que ‘la Generalitat farà tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient per aconseguir que aquell judici sumaríssim que mi hauria d’haver tingut lloc quedi anul·lat, i l’honor de Companys definitivament reparat’. El president ha afegit que Catalunya té ‘la raó’ i resolucions del Parlament en aquesta direcció.

‘Ara tenim una llei’, ha dit, en referència a la Llei de la memòria històrica, i ‘aprofitarem totes les escletxes jurídiques i polítiques per rehabilitar la figura del nostre president i aconseguir l’anul·lació del seu judici’. De fet, ha afegit que el Govern arribarà ‘fins al final, i ningú ens aturarà’. Montilla s’ha compromès a treballar perquè la ‘reparació definitiva’ de Companys ‘arribi el més aviat possible’.

Aleshores, ha afegit Montilla, ‘podrem pujar a Montjuïc cada any només per recordar el president que va guiar el destí de Catalunya en una de les seves etapes més convulses i tràgiques’, ja que les ‘velles ferides de la seva mort’ s’hauran ‘tancat definitivament’. Montilla creu que ‘la memòria i la dignitat’ de Catalunya ‘exigeixen aquest pas com un acte de justícia necessari’.