Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Montilla diu que el Govern espanyol assumirà el cost per dur aigua de l’Ebre amb les inversions en infraestructures de l’Estatut

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha dit aquest dijous en una entrevista a RAC1 que el cost de l’obra per portar aigua de l’Ebre per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona serà assumit pel Govern espanyol, tot i que l’abastament d’aigua és una competència del Govern de la Generalitat. Montilla ha confirmat que els diners provindran dels pressupostos generals de l’estat i que s’emmarcaran en la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut d’autonomia, que estableix que Catalunya ha de rebre en concepte d’inversió en infraestructures el 18,85% del PIB, que correspon al seu pes dins l’Estat.

Redacció
Redacció 17/04/2008

Montilla ha afegit que aquests diners ‘no són a compte de l’Estatut’ perquè ‘no hi ha diners de l’Estatut’. Segons el president, el text només indica quin ha de ser el percentatge de les inversions que l’Estat espanyol ha de destinar en matèria d’infraestructures a Catalunya i que la decisió sobre a on es destinaran aquests fons recau en el propi govern espanyol.

El president ha reiterat que la construcció d’aquesta infraestructura garanteix l’abastament d’aigua de boca a la regió metropolitana de Barcelona, on hi viuen 5,5 milions de ciutadans, més enllà de la tardor, plogui o no plogui i que per tant no hi hauran restriccions en el subministrament de l’aigua. En aquest sentit, Montilla ha remarcat que es tracta d’una mesura conjuntural per una situació d’emergència i per un temps excepcional i ha reiterat que un cop desaparegui la situació d’excepcionalitat i amb l’entrada en funcionament d’aquí a un any de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, la infraestructura es deixarà d’utilitzar.

El president ha insistit en defensar que la connexió de les conques de l’Ebre amb el riu Llobregat no es tracta doncs d’una transvasament estructural i de caràcter permanent com es defensava en el Pla Hidrològic Nacional (PHN) i que per tant no es pot en cap moment comparar una cosa amb l’altre, perquè ‘són coses totalment diferents’. Igual que és diferent, ha afegit, i no es diu transvasament, l’actuació de portar aigua amb vaixells.

Montilla ha remarcat la bona tasca que ha fet el Govern de la Generalitat per gestionar la sequera i ha assegurat que si des de l’estiu fins ara no s’haguessin pres mesures per pal·liar aquesta situació amb la recuperació d’aigua de pous i aqüífers, amb la reutilització de les aigües o amb les campanyes d’estalvi, actualment a l’àrea metropolitana ja hi haurien restriccions d’aigua. Montilla ha remarcat que ‘és l’obligació d’un govern prendre decisions’ i que davant la necessitat que puguin tenir 5,5 milions de ciutadans, ‘el soroll i les confrontacions polítiques passen en un segon terme’.

En aquest sentit, Montilla ha defensat l’actuació del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar ‘per abordar un tema difícil des del treball i la valentia’. També ha dit que en cap moment ha pensat en la cessió del titular de Medi AMbient. El president també ha remarcat que en aquest tema, les decisions les ha pres el Govern de la Generalitat, no ICV, ERC o el PSC.

Finalment, Montilla ha explicat que el Govern està disposat a parlar sobre l’opció de portar aigua del Roine, com proposa CiU, tot i que no creuen, ha afegit, que sigui la millor opció ja que en aquest sentit el tripartit ha apostat per les dessalinitzadores com a estructures hidràuliques per a mig i llarg termini, que a més ‘són més barates’ i no posen en mans de gent de fora, en aquest cas de França, ‘l’aixeta’ per disposar d’aigua, ha afegit.

En aquest sentit, Montilla ha recriminat a CiU que ‘no hagi tirat endavant aquest projecte després de tants anys en el govern’ i també ha explicat que no li consta que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi mantingut algun contacte amb el president francès, Nicolas Sarcozy, per tractar aquest assumpte.