Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Montilla destaca que Catalunya “fa estat” amb la inauguració de l’Agència Tributària Catalana

L’acte d’inauguració de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha servit perquè el president de la Generalitat, José Montilla, qualifiqui el 2008 com un any ‘decisiu’ pel desplegament de l’Estatut i per l’establiment d’un nou model de finançament. Montilla ha afirmat que amb l’ATC, Catalunya està ‘enfortint’ el seu autogovern i alhora està ‘fent estat’, amb un ‘ple respecte’ al marc constitucional. Montilla també ha criticat les opcions polítiques que volen ‘aturar’ el desplegament de l’Estatut a través de l’erosió de la legitimitat de l’estat de dret amb l’ús d’arguments basats en la ‘mentida’ i la ‘calúmnia’. El desplegament de l’Estatut ha de servir per anar superant una forma ‘escleròtica’ d’entendre l’estat espanyol, ha dit Montilla.

Redacció
Redacció 03/01/2008

L’Agència Tributària de Catalunya és, fora de les comunitats amb concert econòmic propi com Navarra i el País Basc, el primer ens tributari que posa en marxa una autonomia per gestionar els impostos cedits per l’estat, tal i com ha destacat el president de la Generalitat, José Montilla. La posada en marxa d’aquesta agència és conseqüència de l’aprovació del Parlament de la Llei de l’Agència Tributària de Catalunya el 17 de juliol del 2007.

En l’acte de presentació d’aquest ens tributari, el president Montilla ha coincidit amb el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, i amb el president de la junta de govern de l’ATC i secretari general del Departament d’Economia, Martí Carnicer, de qualificar el naixement d’aquesta agència com un acte simbòlic que representa la voluntat de la Generalitat de ser ‘fiscalment responsables’ amb la gestió de les seves obligacions tributàries.

El president Montilla s’ha referit durat la seva intervenció als obstacles polítics que Catalunya està rebent per part del Partit Popular que intenta ‘aturar’ el desplegament de l’estatut amb l’ús de ‘mentides’ i ‘calúmnies’. Per José Montilla aquest comportament del primer partit de l’oposició espanyola vol ‘erosionar’ la legitimitat de l’estat de dret a través de posicions basades amb la ‘catalanofòbia’. Per Montilla, amb l’actuació del Govern de desplegament de l’estatut es fa una aportació per ‘superar’ una forma ‘escleròtica’ d’entendre Espanya.

Montilla també ha criticat que tot i aquests obstacles al desplegament de l’estatut per part del PP, a les comunitats on governen els populars no tenen ‘cap rubor’ per ‘copiar’ a Catalunya i posar en marxa iniciatives polítiques que es critiquen a Catalunya.

José Montilla ha assenyalat que amb la creació d’aquesta ATC es simbolitza també el ‘rigor’ polític i institucional que guia el desplegament de l’estatut, cosa que serveix per ‘enfortir’ l’autogovern i a l’hora ‘fer estat’, amb un ple ‘respecte’ al marc constitucional i exercint la seva jerarquia a Catalunya, ha afegit Montilla.

L’ATC haurà de formar part del consorci tributari amb l’administració de l’estat que s’ha de posar en marxa abans del 9 d’agost, data que es compleix el segon any de l’entrada en vigor de l’Estatut.

L’ATC recaptarà aquest any 5.100 milions d’euros, segons les previsions d’ingressos incloses en els pressupostos del 2008.

La funció de l’ATC és gestionar, liquidar, inspeccionar i recaptar els tributs propis de la Generalitat que són el gravamen de protecció civil i l’impost sobre grans establiments comercials, a més dels cedits totalment com l’impost sobre successions i donacions, l’impost sobre les transmissions patrimonials i els actes jurídics documentats i l’impost sobre el patrimoni i les taxes sobre el joc.

El president d’aquest ens tributari és el secretari general del Departament d’Economia i Finances, Martí Carnicer, i el director és Josep Costa.