Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Montilla demana una millora en les comunicacions transfrontereres amb la Catalunya Nord

|

- Publicitat -

Es tracta d’un organisme interregional de cooperació transfronterera, de la qual formen part els territoris francesos d’Aquitania (Llenguadoc-Rosselló i Midi-Pyrénées), quatre territoris de l’Estat espanyol (Catalunya, Aragó, Euskadi i Navarra) i el Principat d’Andorra.

El president de la Generalitat s’ha referit al moment actual com a una ‘etapa de consolidació’ i ‘posada en marxa’ de diferents programes que compten amb el treball conjunt de totes aquestes regions, amb projectes i estratègies ‘cada cop més compartides’. I ha assenyalat que Catalunya porta molts anys treballant amb programes i organismes regionals d’abast europeu i mediterrani perquè són un ‘element clau’ en l’acció exterior del país.

La gestió dels fons europeus

Publicitat

Una de les seves principals activitats de la CTP, a través del consorci creat l’any 2005, és la de gestionar els fons europeus destinats concretament al Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra durant el període 2007-2013. En l’última convocatòria, s’han rebut un total de 94 projectes, dels quals 85 es poden dur a terme però encara no s’han seleccionat de forma oficial. D’aquests, un total de 45 són d’origen català. El pressupost total per aquests projectes és de 168 milions d’euros.

La Ministra d’Afers Exteriors del Principat d’Andorra, Meritxell Mateu, ha reivindicat un cop més l’interès d’aquest país per poder formar part com a membre de ple dret al consorci. Si bé està present amb tots els drets al CTP des de l’any 1983, en el consorci només figuren com a observadors. Una ‘incoherència’, que els impedeix poder ‘liderar’ projectes europeus. Mateu ha explicat que l’obstacle principal es troba en la legislació francesa que de moment no permet la seva entrada amb aquesta naturalesa. Des de l’Estat espanyol, no hi ha cap impediment, i per això estan en converses amb el Ministeri d’Exteriors francès per tal de poder arribar a alguna fórmula, com podria ser un tractat o un protocol. La pròxima reunió està prevista per a principis del mes que ve.

En la trobada d’aquest dimecres, també s’ha presentat l’informe del primer anys d’activitat de la presidència de Llenguadoc-Rosselló que mantindrà fins a l’any que ve i s’ha aprovat la declaració final. A la tarda, s’ha organitzat una taula rodona amb l’assistència dels deu representants dels diferents territoris que integren el consell, entre ells el president Montilla.

La visita de Montilla a Perpinyà i Cotlliure

El president de la Generalitat, José Montilla, ha visitat aquest dimecres Perpinyà per participar en la 26a reunió del Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus. A primera hora del matí, el cap de l’executiu s’ha reunit a Colliure amb el president del Govern de Llenguadoc-Rosselló, Georges Frêche, durant una reunió bilateral. Al termini d’aquesta trobada, s’ha signat una declaració conjunta per tal de d’aprofundir els contactes existents i ampliar els intercanvis bilaterals. Abans de participar al consell plenari, el president ha fet una visita institucional a la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, acompanyat del seu director Jordi Fernández.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut