Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

Montilla defensa la Llei del Cinema i troba ‘inacceptable’ l’actual 3% de català

El president de la Generalitat, José Montilla, ha qualificat ‘d’inacceptable’ la situació de la llengua catalana al cinema, després de recordar que el percentatge de pel·lícules en català a les cartelleres és d’un 3%. Durant la sessió de control al Parlament, i després d’una pregunta del grup mixt i un dia després que el gremi d’empresaris del sector hagin anunciat un tancament patronal per dilluns en contra de la Llei del Cinema, Montilla ha assegurat que el Govern no està disposat a ‘renunciar a que els catalans puguin veure cinema en català amb normalitat’. Malgrat tot, el president ha estès la mà al sector per dialogar.

Redacció
Redacció 28/01/2010

El president ha remarcat que ‘tothom té dret a la vaga’, ja que és ‘un dret constitucionalment reconegut’. Ho ha dit després que el gremi d’empresaris hagin anunciat una aturada per dilluns en contra de la Llei del cinema que impulsa el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Aquesta llei preveu que el 50% de pel·lícules que es projecten a les sales de cinema a Catalunya ho facin en català.

Montilla ha deixat clar que la situació actual del català al cinema és ‘inacceptable’, ja que representa tant sols el 3% del que es projecta. ‘Li sembla això normal? El Govern ha de ser espectador davant d’aquesta situació o ha de fer alguna cosa?’, ha preguntat al president del grup mixt, Albert Rivera, qui s’ha mostrat crític amb el projecte de llei. Montilla ha dit ‘no entendre’ que algú pugui estar en contra que hi hagi més presència del català al cinema i ha garantit que seran ‘receptius a incorporar millores’ i a mantenir ‘diàleg’ amb el sector. ‘Però no estem disposats a renunciar a que els catalans puguin veure cinema en català amb normalitat’, ha reblat.

El president ha constatat el caràcter ‘testimonial’ del català al cinema i s’ha mostrat convençut que, si hi ha més oferta, els ciutadans respondran: ‘en molts casos l’oferta afavoreix que hi hagi demanda, ha passat amb altres plataformes comunicatives’.

Rivera ha denunciat que el Projecte de llei del cinema ‘pretén imposar quotes’ i ‘sancionar els cinemes quan més ajuda necessiten del Govern’. En aquest sentit, creu que ‘el millor que podria passar és que la llei tornés al calaix’, i ha recordat al president que el PSC es va mostrar en contra d’una iniciativa del Govern de Jordi Pujol que apostava per un 25% de cinema en català.

Relacionats