Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Montilla defensa el model lingüític català a Madrid

El president de la Generalitat, José Montilla, ha negat taxativament que hi hagi persecució del castellà a Catalunya o que s’obligui algú a parlar-lo i ha recordat que és precisament el català el que està en una situació de desavantatge. Montilla s’ha referit a la politització de la Fira de Frankfurt i ha fet una distinció entre cultura i literatura catalanes. La cultura catalana, ha recordat, s’expressa en dues llengües, català i castellà, però la literatura catalana és la que s’expressa en llengua catalana.

Redacció
Redacció 07/11/2007

El president de la Generalitat, José Montilla, considera que els problemes que pateix Catalunya, dels quals ha destacat el recurs de l’Estatut al Tribunal Constitucional, les infraestructures i les obres del TGV i els atacs anticatalans, necessiten una resposta política ‘clara, sòlida i convincent’. La situació de Catalunya, segons Montilla, ‘no admet respostes en clau de campanya electoral’. El president creu que si els propòsits de la Generalitat i de les institucions de l’estat no coincideixen es podria produir un ‘allunyament de Catalunya que podria arribar a ser irreversible’. Montilla ha fet aquestes declaracions aquest matí durant un esmorzar informatiu a l’hotel Ritz de Madrid.

Durant la seva intervenció el president s’ha referit a la manca d’inversions en infraestructures, i ha assegurat que crea una sèrie de desigualtats i això s’evidencia, per exemple, en el tema dels peatges.

El català a Catalunya

El president de la Generalitat, ha volgut defensar el model lingüístic de Catalunya en la seva visita a Madrid. En aquest sentit, ha reconegut que ‘si des de l’inici de la transició els successius governs d’Espanya haguessin fet bandera de la pluralitat de llengües que conviuen a Espanya avui no estaríem on estem’. Per aquest motiu ha demanat ‘un esforç per despolititzar al màxim’, també a Madrid, ‘la llengua i la cultura catalanes’. ‘A Catalunya no hi ha una guerra de llengües’ ha volgut destacar Montillla, i ha recordat que ‘el català està en una situació d’inferioritat respecte al castellà’. Tot i que ha reconegut la feina feta per l’actual govern espanyol que ‘ha fet més que cap altre’ en aquest terreny.