Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Montilla creu que Catalunya pot negociar en ‘millors condicions’ per la davallada de PNB i BNG

|

- Publicitat -

Durant la sessió de control al Parlament, Montilla ha assegurat ‘no tenir notícies’ que el resultat de les elecccions basques i gallegues hagi de provocar cap ‘retard’ en la negociació del finançament. En tot cas, Montilla ha assegurat que el fet que no hi hagi acord en aquests moments ‘no té relació amb el calendari’, sinó que n’hi ha acord ni amb la xifra ni amb el model. Per això, ha assegurat que se seguirà negociant.

En tot cas, Montilla sí ha dit que les eleccions basques i gallegues poden tenir les seves conseqüències a Madrid, en referència als canvis que es poden produir al Congrés dels Diputats davant la perspectiva que PNB i BNG retirin el seu suport al PSOE. Montilla creu que en aquests moments hi ha ‘especulacions’ sobre si els socialistes buscaran pactes amb el PP o amb CiU, que s’hauran d’aclarir en les pròximes setmanes.

Publicitat

Però en tot cas, creu que ara s’està ‘en condicions de tenir més pes i ser més decisius’, sempre que els partits catalans siguin ‘capaços de treballar plegats, fer-ho amb seny, de forma lleial i sobre la base d’acords en grans temes’. Montilla ha citat temes com el finançament, els traspassos i el desenvolupament de l’Estatut, i les polítiques per fer front a la crisi. ‘Segurament estem en condicions millors que fa unes setmanes’, ha dit, i ‘es tracta de treballar plegats per mirar de tancar l’acord de finançament’.

Per la seva banda, el president d’ERC, Joan Puigcercós, ha alertat que el govern espanyol ‘intenti buscar una altra excusa’ per retardar el finançament amb el nou govern gallec, tot advertint que ‘després vindran les eleccions europees’. ‘Això no va bé al país, ni al Govern ni a l’economia productiva’, ha dit.

Puigcercós ha certificat que els resultats de diumenge pot portar ‘canvis a Madrid’, ja que PNB i BNG ‘potser ja no seran aliats’. El líder d’ERC ha advertit de la ‘temptació’ del PSOE de ‘tirar-se als braços del PP’, però ha afegit que ‘la conjuntura i l’aritmètica parlamentària de Madrid’ podria permetre que Catalunya tingués ‘pes’ i fos ‘decisiva’. Una posició que Puigcercós vol que sigui per al finançament, per a traspassos com Rodalies o per fer front a la crisi. ‘Creu que pot haver-hi un consens català per crear una pressió i que els diputats catalans a Madrid puguin crear un ordre i unes condicions favorables a Catalunya?’, ha preguntat al president.

Mas reclama un canvi d’estratègia

Mentrestant, el president de CiU, Artur Mas, ha reclamat a Montilla que aclareixi en quina xifra i quin model el Govern no està d’acord amb l’Estat. ‘No fugi d’estudi’, li ha demanat, tot denunciant com a ‘escandalós’ que ‘a aquestes alçades no sigui capaç de dir en què no està d’acord sobre què li ofereix el govern amic, on té ministres’. ‘El poble de Catalunya mereix que li diguin en què no està d’acord’, ha assenyalat.

Mas s’ha preguntat ‘quants aturats més, quantes empreses més hauran de tancar’ per a resoldre aquesta qüestió. Per això, ha instat la Generalitat a ‘canviar d’estratègia’, tot advertint al president que ‘se’ls estan rifant’. ‘I a mi em sap molt greu’, ha dit. A més, Mas ha assegurat que ‘si s’ha de plantar cara’ tindran el ‘suport explícit i inequívoc’ de CiU i dels ciutadans.

El president no ha concretat quins són els desacords actuals amb el govern espanyol i ha assegurat que ‘per arribar a altres acords com en el passat, ja s’hauria pogut fer’, en una clara crítica als acords de CiU sobre finançament. Per Montilla, no hi ha acord ‘perquè els recursos no són suficients’ i perquè el model ‘no s’adapta al que preveu l’Estatut’.

Montilla ha assegurat que el que no farà el Govern és ‘usar l’estratègia de CiU’, que tancava acords ‘de manera molt ràpida’. ‘La seva estratègia ja vam veure de què va donar de si durant 23 anys’, ha insistit. El president ha assegurat que la quantitat que hi ha en aquests moments a sobre de la taula és insuficient per tancar un acord. ‘Continuarem negociant per mirar d’aconseguir una quantitat adequada i justa, i un model que s’ajusti a l’Estatut’, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut