Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Montilla compara Pujol amb el PP i l’acusa de voler ‘trencar l’espai central de convivència’ quan parla d’independència

L’expresident de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha acusat aquest divendres l’expresident Jordi Pujol de voler ‘trencar l’espai central de convivència’ quan parla d’independència. Una actitud que també veu en PP quan des de ‘l’extrem contrari’ capitaneja una ‘ofensiva neocentralista’. En una carta als militants del PSC, Montilla s’ha mostrat ‘sorprès’ perquè Pujol hagi alertat que la política espanyola pot portar Catalunya a la ‘desaparició’ o a la ‘independència‘ i creu que aquest discurs i el del PP, que són els qui ‘estiren de les puntes’, es ‘retroalimenten, s’utilitzen i s’ajuden’. Montilla ha esperonat els militants socialistes a refer els ‘fonaments’ d’un PSC que no està ‘ensorrat’.

Redacció
Redacció 28/01/2011

En la carta, Montilla fa referència indirecta al posicionament d’aquesta setmana de l’expresident Jordi Pujol, que va afirmar que la política espanyola pot portar Catalunya a la ‘desaparició’ o a la ‘independència’ i que va dir que no tenia arguments per rebatre els independentistes.

‘L’ofensiva neocentralista i conservadora que també vol qüestionar l’estat de les autonomies, alimenta als que volen fer una nova estrebada al diàleg i la cooperació amb la resta dels pobles d’Espanya’, ha assegurat Montilla, que ha afegit que ‘de manera sobtada i sorprenent, assistim a notables posicionaments públics que ens volen situar en la cruïlla de la independència o la resignació al temps que aquests anys d’autogovern no han valgut la pena’. Mentrestant, ha reblat, en ‘l’extrem contrari’ s’afirma que aquests anys han estat ‘un excés que cal reconduir’.

Per això, Montilla creu que ‘un cop més els nacionalismes conservadors espanyol i català es retroalimenten i, alhora, s’utilitzen i s’ajuden’. L’expresident ha fet una crida a ‘no deixar-se arrossegar per aquells que, estirant de les puntes, volen trencar l’espai central de convivència, pacte i col·laboració’, ja que ‘Catalunya necessita defensar, desplegar i consolidar els seus instruments d’autogovern, no abandonar-los, ignorar-los o debilitar-los’.

Calen ‘nous lideratges’ i ‘no hi sobra ningú’

Montilla recorda també que en la campanya del 28-N va demanar construir un mur contra el ‘tsunami conservador’ que recorria Europa, però ha reconegut que ‘ni l’alçada del mur ni la seva amplada van ser suficients’. Tot i això, ha remarcat que ‘aquest mur democràtic no està ensorrat’ i que ‘ara cal reforçar els fonaments, repensar la seva estructura i fer-los més forts, més amples, més alts, més útils als ciutadans, amb noves energies, idees i persones’.

El primer secretari socialista ha dit que es tracta d’un ‘combat’ en el qual ‘no hi sobra ningú’. ‘Però ens calen nous lideratges, més que mai, per construir l’alternativa al pensament nacionalista i conservador a Catalunya i Espanya’. I sobre aquests lideratges, Montilla s’ha mostrat convençut que ‘tothom sabrà fer el pas que toca, alguns fer un pas endavant, altres enrere o al costat’, però ‘junts’ perquè així són ‘més forts’. ‘Estem dempeus i no ens aturarem ni ens aturaran’, ha dit.