Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Montilla: ‘Caldrà escollir entre un president federalista o un president independentista que s’avergonyeix de dir-ho’

El president de la Generalitat, José Montilla, ha contraposat aquest dissabte ‘l’independentisme vergonyant’ del president de CiU, Artur Mas, amb el que segons ell és el projecte ‘clar i transparent’ del PSC. Durant la seva intervenció davant el Consell Nacional del PSC, Montilla ha acusat Mas de ser un ‘independentista que s’avergonyeix de dir-ho’ i assegurat que ell no té cap por dels independentistes, però els demana que ‘vinguin de cara’, que no diguin una cosa de dilluns a divendres i una de diferent el cap de setmana. ‘Nosaltres oferim un compromís clar i transparent, sense amagar-nos, sense vergonya, sense mitges veritats o mitges mentides’, ha assegurat.

Redacció
Redacció 20/06/2010

Montilla ha apuntat que els catalans tenen l’opció d’escollir un president catalanista i federalista com ell, compromès amb Catalunya i ‘convençut de defensar la catalanitat’, o un president ‘nacionalista, sobiranista, un independentista que s’avergonyeix de dir-ho’. El primer secretari del PSC ha carregat durament contra el líder de CiU per tenir com a objectiu últim la independència però no atrevir-se a dir-ho obertament, facilitant l’admissió a tràmit d’una iniciativa popular per celebrar un referèndum independentista però dient després que ara no és el moment de convocar-lo.

El líder socialista ha recordat als seus companys de partit que els independentistes no li fan cap mena de por, sinó que els hi té ‘un gran respecte i consideració’, però sempre els demana ‘que vinguin de cara’, com ERC, i no pretenguin ‘dir una cosa de dilluns a divendres i una altra dissabte i diumenge’, o en funció de si actuen a Madrid o a Catalunya. ‘Això és independentisme vergonyant, el que tira la pedra, el que no té coratge de fer el que diu’, ha criticat.

En canvi, el projecte socialista, ha dit, és clar i transparent. ‘Sense amagar-nos, sense vergonya, sense mitges veritats i sense mitges mentides’, ha afegit. En aquest punt, ha subratllat que hi haurà candidats que parlin el català millor que ell, però no seran més sincers. ‘I és més greu faltar a la veritat política que a la correcció lingüística’, ha exclamat provocant els aplaudiments dels consellers nacionals del PSC.

‘Jo sóc el que sóc, no em vull amagar’, ha continuat Montilla, que ha deixat clar que no apostarà en cap cas per ‘dreceres insegures, sorpreses, ni ocurrències sobiranistes de saló’.

Però al marge de l’eix nacionalista, Montilla ha subratllat que els catalans també hauran d’escollir entre un projecte de centre-esquerra o un de centre-dreta. El president de la Generalitat ha dedicat gran part de la seva intervenció a defensar les mesures que ha posat en marxa el govern espanyol i també el català. ‘Aquestes són les mesures que hem pres i us demano que les expliqueu, que feu pedagogia, i que dieu a la gent que l’alternativa a prendre aquesta decisió és que algú la prengui per nosaltres’, ha argumentat.

No dóna la batalla per perduda

El mateix dia que una enquesta del diari El Periódico dóna a CiU una victòria electoral clara –65-67 diputats-, Montilla ha afirmat que el PSC està disposat a lluitar fins el final, i a explicar les seves raons fins on calgui, prenent les decisions que siguin necessàries tot i que alguns diuen que no els hi convenen electoralment. ‘Estem disposats a assumir les conseqüències d’aquestes decisions, disposats a guanyar o perdre, però no disposats a posar en risc el futur d’aquest país, que és el que estan fent els grups de l’oposició’, ha reblat.

Montilla ha conclòs el seu discurs recordant la feina feta: ‘Hem fet més que mai, i tenim l’obligació de revertir la tendència que sembla dominar l’ambient. Hem de lluitar per la victòria per se la devem a la gent que ha confiat i segueix confiant en nosaltres’.