Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Montilla avisa que si no hi ha acord en finançament s’haurà de tancar la negociació

El president de la Generalitat, José Montilla, ha avisat aquest dimecres que si no hi ha acord de finançament amb el Govern espanyol s’haurà de tancar la negociació. Així ha replicat Montilla a una pregunta de CiU i ho ha fet en un moment en el qual alguns partits han fixat els seus terminis per tancar la negociació del finançament o s’han declarat contraris a posar-ne. En qualsevol cas, Montilla ha declarat que ‘el Govern treballa per obtenir amb el millor finançament amb la millor xifra i amb el termini més breu possible sobre la base que no s’estarà negociant indefinidament i s’haurà de tancar aquest capítol i esperem que satisfactòriament’. L’enèsima pròrroga acceptada pel PSC situa la data límit per tancar el finançament a finals d’estiu.

Redacció
Redacció 19/03/2009

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va afirmar en una entrevista al Món a RAC1 aquest dilluns que el retard en els terminis ja era un fracàs per a l’Estat i va advertir que si no s’arribava a un acord en les pròximes setmanes es deixaria la negociació per més endavant perquè ‘seria un pedaç’. Un dia després el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que la negociació del finançament havia ‘de ser amb un termini d’unes setmanes o mesos’ i que això no es podia anar més enllà de l’estiu ni molt menys’. Hores després d’aquestes declaracions la consellera de Treball, Mar Serna, va evitar posar una data límit a l’acord en matèria de finançament. Segons va dir després del Consell de Govern, un cop superat el termini estipulat per l’Estatut, el 9 d’agost del 2008, ara ‘una data’ no pot ‘condicionar’ el contingut final de l’acord.

En la sessió de control al Parlament, Montilla ha retret a CiU que diguessin primer que l’acord sobre el finançament seria dolent i després que ja s’havia fet l’acord. ‘No hi ha acord ni en la quantia ni en el model’, ha apuntat. En aquest context, ha declarat que CiU ‘no és el garant del compliment de l’Estatut’ i ha assegurat que la federació nacionalista no deixa de ser una minoria. ‘No són el garant de l’Estaut’, ha reiterat. ‘Sap quantes vegades el PSOE a canviat de posició gràcies al PSC? Moltes’, ha respost.

Sobre l’acord entre el govern espanyol i Andalusia per posar fi al deute històric d’aquesta comunitat, Montilla ha declarat que és favorable a que tots els governs compleixin les lleis. ‘Em queixo quan no es compleix amb l’Estatut, però no em queixo quan es compleix amb l’Estatut d’Andalusia’, ha apuntat.

Durant la seva intervenció, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha declarat que ‘el finançament és una eina fonamental per fer front a la crisi i mentre la crisi avança el finançament recula’. En aquest context, ha destacat que els socis del Govern han creat un embolic sobre els terminis. De fet, li ha preguntat al president quina és la xifra del finançament i quins són els terminis. ‘Quina explicació té vostè perquè s’estigui complint amb els terminis a Andalusia i no dels que es marquen a Catalunya?’, ha preguntat Pujol.

Pujol ha criticat que el president digués que es queixa si no es compleix amb l’Estatut i ha fet referència als 25 diputats del PSC al Congrés. ‘El PSC mai ha votat diferent que el PSOE en tota la seva història’, ha indicat. Així mateix, ha remarcat que altres que gesticulen menys i aconsegueixen més. El dirigent nacionalista ha declarat que per la seva formació els socis del Govern volen ‘allargar la vida del tripartit per la via de no resoldre el tema del finançament’. ‘Això no es pot tolerar’, ha dit.

Puigcercós: ‘Tant parlar d’eleccions anticipades, potser al final seran a Madrid’

Per la seva part, el president d’ERC, Joan Puigcercós, ha dit que ‘cal unitat a Catalunya dels tres principals partits per fer front a la crisi i també pel finançament. ‘Ara és l’hora’, ha assegurat. ‘A Madrid no hi ha majoria, cada ple es fa molt llarg al Congrés i al govern espanyol i hi ha una majoria catalana que podria portar solucions a la crisi econòmica’, ha destacat. ‘Tant parlar d’eleccions anticipades, potser al final aquestes seran a Madrid’, ha indicat.