Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Montilla avisa que el transvasament del Roine no encaixa en l’actual política d’aigua catalana

|

- Publicitat -

‘Aquesta proposta ens agafa en un moment en què tenim l’execució d’un pla que està molt avançada’ i on hi ha ‘molt recursos invertits’, que en temps de crisi com els que vivim són ‘escassos’. Amb aquestes paraules, el president Montilla explicava davant els representants del Rossselló-Llenguadoc les limitacions amb què es troba Catalunya a l’hora de decidir si li interessa o no de fer un transvasament del riu Roine, aprofitant les obres de construcció del transvasament d’aigua d’aquest riu que el govern francès té projectat des de Montpellier fins a Perpinyà.

‘Nosaltres ja tenim les decisions preses i les estem executant’, ha assenyalat. En aquest sentit, els ha explicat que el pròxim mes de juny està previst que entri en funcionament la primera dessalinitzadora, mentre que les interconnexions entre el Ter i Llobregat també s’estan duent a terme, entre d’altres mesures. ‘Hem pres decisions que s’estan executant i que han compromès molts recursos i això condiciona qualsevol altre opció’, ha afegit. Totes aquestes mesures previstes pel Govern han de permetre garantir l’abastament d’aigua a ‘mig i llarg termini’, segons paraules de Montilla.

Publicitat

Prèviament, el president de la regió francesa del Rosselló-Llenguadoc, Georges Frêche, anunciava que deixaven fins a finals de desembre perquè Catalunya es pronunciés sobre el transvasament del Roine. Si finalment es descarta aquesta possibilitat, el govern francès construirà una sola canonada des de Montpellier fins a Perpinyà. El projecte està previst que comenci a construir-se durant el 2010.

Potenciar el treball conjunt

El president Montilla ha mantingut una reunió bilateral amb el president del Roselló-Llenguadoc per parlar de les relacions i contactes que ja existeixen entre ambdós territoris. Al final de la trobada, s’ha signat una declaració conjunta per tal d’aprofundir aquestes relacions i intercanvis en àmbits com les comunicacions, logística, educació, cultura, formació professional o mobilitat, temes que han tractat durant la reunió que han mantingut i que Montilla ha definit com a ‘molt profitosa’.

Fins ara, les reunions entre aquesta regió i la Generalitat tractaven temes de forma individual però a partir d’ara s’obre una nova etapa amb la constitució d’una comissió de seguiment que es reunirà anualment. Estarà formada per representants a parts iguals de cada regió.

Georges Frêche també ha explicat a Montilla el compromís d’aquesta regió en participar en la construcció i finançament del tram de la línia del TGV entre Perpinyà i Montpellier, que encara està pendent, i ha apuntat que esperen que l’any 2018 ja estigui acabada i la connexió entre Sevilla i París sigui una realitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut