Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Montilla aposta per un canvi de model productiu per fer front a la desacceleració econòmica

El president de la Generalitat, José Montilla, ha apostat aquest dilluns per fer front al ‘període de desacceleració econòmica’ amb un ‘canvi de model productiu’, que dirigeixi l’economia catalana ‘cap a sectors que aportin més valor afegit i, sobretot, apostin pel creixement de la productivitat’. Durant l’entrega dels Premis Primer de Maig, atorgats per la Fundació Campalans i Fundació Comaposada, el president ha reclamat també ‘un sindicalisme fort i responsable que actuï de motor’ d’aquest viratge. ‘Aquest canvi en el model productiu ja ha començat, està en una fase molt incipient, però cal ser optimistes i no escatimar esforços en la reconducció de l’economia’, ha advertit.

Redacció
Redacció 29/04/2008

Així s’ha expressat el president en el discurs que ha tancat l’entrega dels Premis Primer de Maig, a la seu de la UGT, en el que ha aprofitat per a elogiar la trajectòria dels premiats d’enguany: l’ex regidor socialista a Sestao víctima d’un atemptat d’ETA, Eduardo Madina; el sindicalista Emilio Gabaglio; la fotògrafa Isabel Steva ‘Colita’; el fundador del sindicat de banca de la UGT de Barcelona Ramon Porqueras, i la Fundació per a la reinserció de dones ARED.

El president Montilla ha reconegut que l’actual període de desacceleració econòmica ‘probablement comportarà dificultats per a les empreses i els seus treballadors, per a les famílies i per a la societat en general’, una situació davant la qual ha volgut expressar, en nom del Govern i davant representants del món sindical, ‘la voluntat col·lectiva d’afrontar els reptes que es presenten’. ‘És hora de reaccionar, d’innovar, d’estimular la capacitat emprenedora, d’afrontar les reformes de fons del sistema educatiu i del model productiu’, ha subratllat.

El cap de l’executiu català ha apuntat que en els darrers anys la economia catalana ha estat ‘creixent a uns ritmes per sobre de la mitjana europea’ i ha creat ‘molta ocupació, però aquesta no ha estat sempre de qualitat’. Segons Montilla, s’ha basat el creixement en sectors que aportaven poc valor afegit i amb productivitats molt baixes’, ha explicat.

Aquests sectors són els que ara, ha afegit, ‘es presenten més vulnerables’, uns àmbits amb forta incidència del fet migratori. Per això, el president ha demanat una especial atenció cap als treballadors immigrants, donat que ‘suposen encara un dels col·lectius més vulnerables de la societat’ i l’actual situació econòmica els fa ‘encara més vulnerables, ja que molts d’ells treballen en sectors que han començat a perdre ocupació’.

Amb tot, el cap del Govern ha demanat confiança en ‘la capacitat de regeneració’ de la economia catalana a l’hora de crear ocupació i noves oportunitats. ‘En aquests moments en què molts dibuixen escenaris de crisi, cal confiar en el país i en les persones’, ha recalcat, tot advertint que ‘no és l’hora pels derrotismes, pessimismes i pels que criden al mal temps’.

El cap de l’Executiu ha encoratjat els sindicats a continuar treballant pels valors que han distingit històricament el moviment obrer i també per ‘objectius més nous’, posant com a exemples la ‘cooperació internacional, la lluita per la igualtat i contra la violència de gènere, i la lluita contra el canvi climàtic’.